1996: Hej Dolly: Kopi-får ryster verden

Fåret Dolly blev født 5. juli 1996. Dolly døde i 2003 og levede et relativt almindeligt liv som får. Med en seriøs undtagelse: Det havde tre mødre og ingen far

Fåret Dolly var det første pattedyr, der ikke er skabt ved befrugtning, men ved kloning af en enkelt celle. Skabelsen af Dolly blev faktisk holdt hemmeligt et helt år, men da nyheden ramte medierne, startede Dolly en vild debat om kloning.

Efter sin død blev Dolly udstoppet og står nu i en montre i Skotland (video: YouTube)

Dolly var resultatet af en række forsøg med kloning. Et hold forskere fra Skotland, Ian Wilmut, Keith Campbell og deres kolleger fra Roslin Instituttet, tog en celle fra et yver på et voksent får og puttede genmaterialet ind en ægcelle fra et andet får, hvorefter man lod fosteret udvikle sig hos et helt tredje ruge-mor-får.
Når Dolly var en sensation, skyldes det opdagelsen af, at en enkelt celle kan indeholde og reproducere det genetiske kort på et helt individ, selvom man vidste meget i forvejen, så var Dolly en sensation, fordi den var et pattedyr ligesom os.

Elektrisk stød skaber liv
Selve processen med at få genmaterialer fra den enkelte yver-celle ind i et æg, der allerede var i gang med at vokse, krævede lidt ekstra: For at få gang i celledelingen gav man simpelthen foster-cellen et elektrisk chok og det virkede: Cellen gik i gang med at dele sig.
Dolly levede hele sit liv i Skotland på Roslin Instituttet, hvor hun selv blev mor til seks lam, dog på den helt naturlige måde efter at være blevet befrugtet af en Walisisk Bjergvædder. Alle lammene havde normale gener.

Død før tid?
Den 14 februar 2003 blev Dolly aflivet efter, hvad der lignede en lungebetændelse. Et normalt får bliver 11 til 12 år, men Dolly blev kun seks. En obduktion viste, at det var lungecancer, hun døde af, en type cancer som mange får, der kun sover indendørs, får. Imens spekulerede mange over, hvorvidt hendes korte liv mon skyldtes, at hun var skabt af en celle fra et også kun seks år gammelt får? Og noget kunne tyde på det: Dollys 'telomere', enderne på dets kromosomer, var nemlig kortere end normalt allerede ved fødslen, noget man ellers ser som følge af alderdom.
Roslin Institutet fastholder dog, at der ikke er noget ved Dollys gener, der kan forklare dets tidlige død.

Opkaldt efter Parton
Navnet Dolly påkaldte sig en del opmærksomhed. Ian Wilmut, en af Dollys 'fædre', fik ideen fordi, Dolly var skabt efter en yver-celle: 'Og ingen på jorden har mere imponerende yvere end Dolly Parton', har han sagt. Siden Dolly er der lavet masser af andre kloninger af får, tyre og heste.

Mon mennesket er det næste dyr i rækken?

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen