1973: Min mobil vejer kun 1,14 kilo

Verdens første håndholdte mobiltelefon vejede 1,14 kilo, havde 30 minutters taletid og tog ti timer at lade op

- Da jeg gik ned af gaden og talte i telefonen, stirrede alle på mig: Tænk, en der går og taler i telefon samtidig! Jeg talte blandt andet med en journalist, mens jeg krydsede gaden - det var i New York, så det er nok en af de farligste ting, jeg nogensinde har gjort, husker Martin Cooper fra Motorola om dengang i 1973, hvor den første prototype til en mobiltelefon blev afprøvet.

Reklamevideo for mobiltelefoner anno 1989 - dengang det virkelig var smart (video: YouTube)

Fra den test skulle der gå yderligere ti år, før telenettet og en egentlig salgbar telefon kom på banen. Det var modellen DynaTAC 8000X, som kostede godt 100 millioner dollar at udvikle, omkring 4000 dollars at anskaffe sig, og var den første telefon på det nye amerikanske AMPS-net.

Ikke kun forbeholdt USA
I Norden var vi faktisk foran på udbredelsen af selve telenettet. NMT, Nordisk Mobil Telefoni, kom i drift allerede i 1981 og fik betydning for Nokias og Ericssons store gennembrud. Dengang hed den danske teleudbyder Storno, og selv om de allerførste NMT-mobiler var designet til at sidde i bilers bagagerum, så blev enhederne hurtigt mindre.

I 1985 var der 110,000 abonnenter i Skandinavien, hvilket gjorde NMT til verdens største telefonnetværk på det tidspunkt. Det sidste NMT-netværk lukkede i 2010 på Island, hvor systemet var ekstremt populært. Der formåede det at give dækning langt ud i øde områder, hvor det nyere GSM-net ikke dækkede.

I dag er der over 6 milliarder mobiltelefoner over hele verden. Der er flest registreret i Kina og færrest på Cuba.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen