1927: Guds mand skabte fysikteori om verdens skabelse

Lemaître opfandt teorien om Big Bang og mente ikke, at Gud havde skabt universet

Georges Henri Joseph Édouard Lemaître var en belgisk astronom og professor i fysik. Dertil var han også romersk-katolsk præst, og i 1960 udnævnte pave Johannes XXIII ham til monsignor. En titel forbeholdt højtstående katolske gejstlige. Han blev samtidig udnævnt til formand for det Pavelige Videnskabsakademi. Alligevel blev Lemaître manden, der udfordrede tanken om Gud som skaber af universet: Han opfandt teorien om Big Bang.

Hos CERN arbejder man på at genskabe dele af the Big Bang (video: YouTube/CERN)

I 1927 fremsatte Lemaître sin teori om, at universet udvider sig. Det var ikke en voldsomt populær teori på hverken den gudstroende eller fysisk-videnskabelige side: Einstein og andre fysikere syntes den lugtede lidt for meget af 'skaberværk', og de kristne brød sig heller ikke om den. Alligevel blev Lemaître ved, blandt andet fordi Einstien opfordrede ham til at fortsætte.

Skabelse
Der var faktisk et slags skabelseselement i hans teori, nemlig at der må have været en åbnende hændelse i det univers, der udvider sig. Denne hændelse er senere blevet døbt The Big Bang – det store brag.

Lemaître var i øvrigt en af de første, der brugte computere til at regne på de ting, der sker i universet.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen