1920: Robotterne kommer - startede som tjekkisk skuespil

Terminator og R2D2 har en tjekkisk forfader, og fiktionen omkring dem rykker stadigt tættere på os
Selve ordet robot kommer enten af det tjekkiske ”robota”, som betyder hoveri, eller af ”robotnik”, som betyder slave. Det var forfatteren Karel Capek, der brugte ordet første gang i skuespillet ”R.U.R.” (Rossum's Universal Robots) fra 1920.

Mød Big Dog fra Boston Dynamics (video: Bostondynamics/YouTube)

Siden dengang er robotterne blevet langt mere konkrete og i den grad trådt ud af fiktionens skygge. Industriproduktion verden over er i dag dybt afhængig af robotter, men de er også ved at rykke ind i det civile samfund - blandt andet på plejehjemmene. Her findes en af de mest kendte robotter, nemlig sælen Paro. Paro bruges eksempelvis som kæledyr i behandlingen af demente. Den er designet til at reagere på berøring ved at blinke og sige små søde lyde.

Kamp-robot
Robotter er dog ikke nødvendigvis søde. Den amerikanske hær arbejder angiveligt på forskellige typer kamprobotter, autonome enheder, der kan gennemsøge et område for fjender og sågar slå dem ihjel. Indtil videre er en bestemt type hjælperobot allerede i brug. Den hedder Big Dog (stor hund), og den hjælper soldater med at bære ting på slagmarken, som et slags mekanisk mulddyr.
De førerløse fly, droner, kan siges at være robotter, men der er stadig et menneske som fjernstyrer og afgør, om der skal skydes.

Robot-love
Et problem i nye typer kamprobotter er sikkerheden omkring dem. I den forbindelse har man talt om at indbygge science-fiktion forfatteren Isaac Asimovs tre robotlove direkte ind i maskinerne. Robotlovene lyder:

1. En robot må ikke gøre et menneske fortræd, eller, ved ikke at gøre noget, lade et menneske komme til skade

2. En robot skal adlyde ordrer givet af mennesker, så længe disse ikke er i konflikt med første lov

3. En robot skal beskytte sin egen eksistens, så længe dette ikke er i konflikt med første eller anden lov.

kommentarer
Vis kommentarer
Videnskab