1898: USA’s egen dræbermaskine - den elektriske stol

Det var en tandlæge, der udtænkte den elektriske stol - og en opfinder, der fik den til at virke

Alfred P. Southwick sad i den komite, der skulle udtænke en ny og mere human måde at slå folk ihjel på end hængning. Det var i 1881, og Alfred havde hørt en historie om den tilsyneladende smertefrie og hurtige død, der overgik en fuld mand, da denne ramte nogle strømførende kabler.

Historien om Ohios elektriske stol (video:YouTube)

Spænde folk fast
Som tandlæge, hvor Southwick var vant til at beskæftige sig med mennesker i stole, fik han snart en idé om en stol, som man kunne spænde folk fast til.

Det blev Harold P. Brown og Arthur Kennelly fra opfinderen Thomas Alva Edisons firma, der fik til opgave at løse det tekniske omkring Soutwicks idé. Thomas Edison lå på den tid i krig med en anden opfinder, Nicola Tesla, om forskellige slags strøm. Edison arbejdede med jævnstrøm imens Teslas vekselstrøm samtidig var ved at vinde fodfæste på tværs af USA.

Værre end hængning
Edisons folk valgte vekselstrøm til den elektriske stol, for snedigt at understrege, at den var meget farligere en jævnstrøm. Brown og Edison testede stolen på forsøgsdyr og inviterede pressen med.

I 1898 blev modellen godkendt af komiteen.

Det første offer for den elektriske stol var William Kemmler. Han fik først et 17 sekunder langt stød, blev slået bevidstløs, men døde ikke. Derefter fik han 2000 volt. Det hele tog mere end otte minutter, og en journalist beskrev det som:

- ”Et forfærdeligt syn, langt værre end hængning”.

Den elektriske stol som henrettelsesform bruges kun i USA og på Filippinerne. I dag har de dødsdømte i flere amerikanske stater et valg mellem den elektriske stol eller en dødelig indsprøjtning.

kommentarer
Vis kommentarer
Videnskab