1876: Hallo, hallo - er der nogen hjemme?

Hvem opfandt telefonen? Det skændes man stadig om, mens vi ringer og ringer

Amerikaneren Alexander Graham Bell byggede en telefon i 1876 og skyndte sig at tage patent på den. Han var oprindeligt døvelærer, men var slået ind på opfindervejen. Først opfandt han mikrofonen og senere det, som han kaldte ”electrical speech machine”, den elektriske talemaskine.

KTAS (Københavns Telefon Amts Selskab) fortæller om tiden fra kobber til fiber (video: TDC Kommunikation, Post & Tele Museum og Filmselskabet/YouTube)

Bell var hurtig: I 1878 havde han fået bygget den første telefoncentral i byen New Haven, og i 1884 kunne man foretage en telefonsamtale mellem Boston og New York.

Patentkrigen
Bell var dog ikke den første, der arbejdede med telefoner. Antonio Meucci udviklede allerede i 1860 et system, som han kaldte ”telettrofono”. Han tog også patent på det fem år før Bell, men han glemte at forny patentet - og det blev Bells chance.

Oprejsning
Der fulgte en lang række retssager omkring patentrettighederne, men i alle tilfælde blev Meuccis krav underkendt af myndighederne. Meuccis opfindelse fik senere oprejsning, da den amerikanske kongres i 2002 anerkendte ham som den retmæssige opfinder af telefonen.

64 abonnenter
Danmark kom også langsomt med. I den første telefonbog for København fra 1881 var der kun 64 abonnenter. I 1899 var tallet 9.687 og i 1992 840.546. Det var en sensation, da man første gang kunne ringe til udlandet, men også noget helt uvant. Hvis man ville ringe til Sverige fra sin egen telefon, krævede det en overgang en skriftlig ansøgning med underskrift af to kautionister!

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen