1831: ZAP: Det hele er elektrisk

Egentlig var han bogbinder, men Michael Farady introducerede verden for elektriciteten

Michael Faraday var faktisk uddannet som bogbinder. Men han brugte meget af sin tid på at læse, og efter endt læretid kom han ind i en gruppe selvlærte mænd, der eksperimenterede med elektricitet. Senere fik han job som laboratorieassistent for kemikeren H. Davy, der gav ham masser af selvstændige opgaver. I 1824 var hen laboratorieleder, og senere blev Faraday udnævnt til professor. Men selvom han startede som kemiker, var det elektriciteten, der gjorde ham verdensberømt: I 1821 fik han en stang-magnet til at rotere omkring en strømførende leder og en leder til at rotere omkring en stangmagnet.

Mand i Faraday-bur tager et elektrisk bad (video: YouTube)

Herved havde han faktisk skabt verdens første elektromotor, og ti år senere opdagede han, at man kunne skabe strøm ved elektromagnetisme, en viden han udnyttede til at skabe en jævnstrømsgenerator. Og så opfandt han 'feltlinierne', dengang kaldet 'kraftlinier'. De kan ses som et mønster, hvis man lægger jernfilspåner omkring en magnet, et forsøg mange danske skolelever laver den dag i dag.

Faradays bur
I 1836 byggede han et bur, der beskyttede mod elektricitet, og var dermed med til at ændre opfattelsen af elektricitet som noget der fandtes overalt, til at være noget, der blev ledt gemmen ledende materialer. Faradays bur er lavet af jern, og da jernet i buret leder elektricitet, føres elektriciteten udenom og ikke ind i buret.
Af samme grund er en bil et meget sikkert sted at opholde sig i tordenvejr, den er i sig selv et Faraday bur: Skulle lynet slå ned, vil elektriciteten følge metallet i karrosseriet, og med mindre en passager rører direkte ved det, vil man ikke blive påvirket af strømmen.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen