900: Der lød et brag

Krudtet kom til at revolutionere verdens krige, og blev opkaldt efter krydderier

Sortkrudt, som det første krudt hed, blev sandsynligvis opfundet i Indien. Det skyldes rige forekomster af stoffet salpeter i jorden, hvilket er den vigtigste bestanddel i sortfkrudt. To andre bestanddele er er trækul og svovl. Forholdet imellem de tre dele er konstant den dag i dag: 75 procent salpeter, 10 procent svovl og 15 procent trækul. Når det er stampet sammen, ligner det et krydderi, hvilket er netop det ordet krudt oprindeligt betød betyder.

Ultimativ guide til fyrværkeri - sådan skal du IKKE gøre! (video: YouTube)

Almindelig sammenblanding af de tre dele giver ikke meget brag, da det kræver en såkaldt krudtmølle at få krudtblandingen kompakt nok. Små krudtkorn giver en hurtig og voldsom eksplosion og bruges til håndvåben, hvor større korn egner sig til store kanoner med lange løb.

Christina den 2. bygger krudtmølle
Kineserne var de første som beskrev forskellige slags krudtblandinger frem mod 900-tallet. Det var dog araberne, der tog krudtet med til Europa efter år 1200, og den første rigtige krudtmølle i Danmark lå lidt udenfor Næstved. Den blev bygget af Christian den 2. i 1513.

I dag fremstilles og bruges gammeldags sortkrudt primært i fyrværkeri, hvor tilsætning af forskellige andre stoffer giver ildkuglerne deres mange farver.

kommentarer
Vis kommentarer
Videnskab