400.000 f.v.t.: Og der blev ild

Engang var solen den eneste kilde til lys og varme for menneskeheden

Engang var solen den eneste kilde til lys og varme for menneskeheden. Vi måtte nøjes med primitive klæder og råkost. Men da vi lærte at kontrollere ilden som redskab, tog den menneskelige civilisation et kæmpeskridt fremad.

Skovbrand i Mexico - når man mister kontrol med ilden kan det gå galt (video:YouTube)

Det har været meget mørkt og meget af tiden også koldt i menneskehedens tidligste barndom. Lidt lys og varme har der dog været før den yngre stenalder, 400.000 år før Kristi fødsel. Lyn slog ned og antændte træer, og vulkanske områder har givet steder at varme sig ved. Det er dog først i den tidlige stenalder, at mennesket aktivt begyndte at bruge ild som noget, der kunne gøre tilværelsen bedre.

Ilden gør en forskel
Ilden blev afgørende for den menneskelige historie. Den betød lys og varme, og man kunne koge planter og stege kød. Varme sten kunne bruges til værktøj, og ler kunne brændes og formes til potter.

I Israel fandt man først beviser på ild fra de tidligste dage. I den arkæologiske udgravning Gesher Benot Ya'aqov fandt man brændte træstykker og plantefrø. Stedet kan have været i brug så tidligt som for 750.000 år siden. Forskere mener dog ikke, der var tale om bevidst brug af ild, men måske blot brug af ild fra et lynnedslag – mennesker kunne simpelthen ikke selv skabe ild før godt 350.000 år senere.

På det tidspunkt begyndte de første regulære bålsteder at dukke op, eksempelvis i israelske huler og steder i Kina. Fra omkring 200.000 år senere begyndte man at bruge bålsteder med sten omkring, blandt andet i Sydafrika.

Ilden bliver endelig brugt til madlavning
Først mellem 40.000 og 20.000 år f.Kr. begyndte mennesker at lave egentlige ovne, der tydeligvis blev brugt til at lave mad, varme og sågar til keramikbrænding.

Ikke alle steder var der brænde nok til at holde bålene i gang. Men mennesket brugte meget andet som brændsel: Dyreknogler, skind og fedt har også været i brug mange steder. Hvordan skabte man dengang sin egen ild? Det kunne være ved ’ildgnidning’, hvor man gned to stykker træ mod hinanden, så de blev varme nok til at antænde eller ved ’ild-slagning’, hvor man brugte f.eks. flintesten mod andre materialer for at skabe gnister. En teknik, der minder om en moderne lighter, bortset fra at gnisterne dengang helst skulle lande på noget knastørt strå eller en fyrresvamp, hvis processen skulle lykkes. Det mest udbredte var et såkaldt ’ildbor’; en træstok man drejede hurtigt rundt mod et stykke træ. Disse værktøjer er der dog ikke mange arkæologiske spor efter, da alle dele rådner og forsvinder med tiden.

kommentarer
Vis kommentarer
Videnskab