1610: Galileo Galilei – jorden rundt om solen

Galileo kom i husarrest, da han offentligt talte om planeternes rotation om solen

I 1610 sad Galileo Galilei i sit observationstårn med sit hjemmelavede teleskop og undrede sig. Der var nemlig fire lysende punkter på stjernehimlen, der tilsyneladende bevægede sig anderledes end forventet. Det var dog ikke stjerner, men Jupiters måner, som blinkede i takt med, at de roterede omkring planeten. Sammen med disse havde han også studeret planeten Venus’ bevægelser på nattehimlen.

Satellitten Voyager 1 kom for nylig til kanten af vores solsystem (video: YouTube/NASA)

Hans iagttagelser understøttede astronomens Nikolaus Kopernikus’ idéer fra 1543 om, at rummets planeter ikke alle roterede om jorden, og at jorden selv måtte cirkle om solen. Dette nye perspektiv blev senere kaldt det heliocentriske verdensbillede, og fik gradvist større indflydelse gennem 15- og 16-tallet, især fordi Galileis direkte observationer med stjernekikkert gjorde planetbevægelserne nemmere at påvise.

Otte ganges forstørrelse
Galilei blev født i Pisa i Italien, hvor han først studerede medicin og siden matematik. Han arbejdede samtidig på at forbedre universitetets teleskop, et af de første af sin slags. De første modeller forstørrede kun to gange, men Galilei fik teleskopet op på otte ganges forstørrelse. Derfor kunne han bedre se Jupiters måner: Io, Europa, Ganymedes og Callisto. De blev senere opkaldt efter ham: De galileiske måner.

Da han offentligt begyndte at tale om planeternes rotation om solen, fik han ballade med den katolske kirke og det gamle verdensbillede med jorden i centrum. I 1616 fordømte kirken hans udtalelser, og i 1633 blev han direkte dømt for kættersk virksomhed og tvunget til at tage afstand fra sine teorier. Han tilbragte derefter resten af sit liv i husarrest.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen