Ups: Meteornedslag skaber liv på jorden

Et stort meteors nedslag på jorden har sandsynligvis skabt begyndelsen på det, vi i dag kalder liv. Senere rammer en hel planet jorden og skaber vores måne

For 4,6 mia. år siden starter den periode vi kalder for Hadal.

Discovery Channel Video provided by Discovery Channel

Hadel er opkaldt efter underverdenens gud, Hades, og slutter først 800 millioner år senere. Det var ikke nogen rar tid. I den periode bombarderes jorden konstant af meteorer. Og jorden ligner ikke den jord, vi kender, for at sige det mildt: Der er ingen verdenshave og ingen atmosfære. Tilgengæld er her vanvittigt varmt: 200 grader på overfladen.


Smeltende jern
Samme overflade smelter langsomt og på den måde synker jern ind i midten af planetenn og danner vores magnetiske kerne, forudsætningen for at vi kan få et beskyttende elektromagnetisk skjold, den såkaldte ionosfære.
Resterne på overfladen danner kulstof, c12, der er en af byggestenene for liv.

Måne
Og så får vi en måne. Der er mange teorier om hvordan den er dannet, men den mest anerkendte handler om planeten med navnet ’Thea’, en klode der har været på størrelse med Mars, der rammer jorden med et brag, går itu og bagefter slynges ud i omløb om jorden, hvor den holdes fast af tyngdekraften og langsomt bliver en fin, rund måne.
800 millioner år efter Hadal begyndte, findes der microorganismer, der udnytter solens lys til fotosyntese.
Livet er i gang.

kommentarer
Vis kommentarer
Videnskab