Har brugt 100.000 på at holde huset tørt

Midtjysk husejer forudså århundredets højvande og lagde et effektivt pumpedræn rundt om fundamentet

Med stor glæde iagttager Poul Erik Nannsen, hvordan husets effektive drænpumpe sender søvandet tilbage, hvor det kom fra: - Det kostede os 100.000 kroner og er hver en øre værd. Foto: Claus Bonnerup
Med stor glæde iagttager Poul Erik Nannsen, hvordan husets effektive drænpumpe sender søvandet tilbage, hvor det kom fra: - Det kostede os 100.000 kroner og er hver en øre værd. Foto: Claus Bonnerup

Selv om søvandet slikker op ad Poul Erik Nannsens gule villa under de værste oversvømmelser i Silkeborg i 100 år, er der tørt og godt inden døre.

Hele haven, græsplæne og terrasser er oversvømmet, men vandet kommer ikke længere. Det bliver holdt effektivt ude af bygningen.

Det er der en forklaring på. Den kommer her:

- Da vi overtog huset, som ligger ti-tolv meter fra søen, for 37 år siden, kunne jeg godt regne ud, at vandet ikke skulle stige meget mere end en halv meter, før vi ville få problemer, fortæller Poul Erik Nannsen.

Nabo til vandskade

I en pause fra arbejdet med at fylde sandsække hos sin højvandsramte nabo, Mads Ballegaard, som Ekstra Bladet har fulgt de seneste dage, viser Poul Erik Nannsen os sit effektive dræn-anlæg.

- I første omgang fik jeg lavet elrelæer og forskellige slags automatik, der blev monteret i sikker højde. Så blev der trukket kabler uden for huset. Langs med fundamentet har vi lagt rør, som opfanger vandet, når det trænger ind ved ekstra høj vandstand.

- Rørene fører til en brønd ved siden af husets sokkel, som er skjult under træterrassen. Nede i brønden står der to solide pumper, der tømmer rørene automatisk. Der sidder en sensor, som slår til, og så går pumpen i gang.

Virker til overflod

Ekstra Bladet kan bekræfte, at systemet virker. Bogstaveligt talt til overflod. Omkring en gang i minuttet står der en tyk vandstråle ud af afløbsrørene. Lige lukt retur i søen.

- Det kostede os 100.000 kroner, men vi ser det som en investering. Og pengene er givet godt ud. Der er ikke en dråbe vand i huset, fortæller Poul Erik Nannsen.

I disse dage giver han sin hårdt prøvede genbo en hånd med at fylde og slæbe de tunge sandsække, der udgør de synlige skel mellem vådt og tørt.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Husejere sejler deres egen sø

Nabolaget i Silkeborg set fra oven. Foto: Claus Bonnerup
Nabolaget i Silkeborg set fra oven. Foto: Claus Bonnerup
 

Husejerens værste mareridt - ud over brand - er også det vådeste, nemlig stigende vand. Men regn ikke med anden hjælp fra din kommune end gratis sandsække og evt. et vognlæs sand.

Torsdag lovede forsvarsminister Trine Bramsen (S) ellers, at der i særlige tilfælde kan trækkes på Beredsskabsstyrelsens udstyr og pumper - underforstået at det kunne de kommunale beredskaber godt benytte sig noget mere af.

Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef i Danske Beredskaber, siger, at det gør de lokale beredskaber faktisk allerede 3-400 gange om året.

Men kun hvor eksempelvis samfundsvigtige værdier, kulturarv og infrastruktur er i fare. Eller hvis der er risiko for drift af vitale funktioner såsom et sygehus.

Privat ejendom hører ikke under den kategori. Uanset hvor meget nabolaget sejler.

Desperat vandkamp

Mest regnfulde februar i 18 år