FIFA på vej med stor udvidelse af VM: Det handler mest om penge og politik

FIFA afgør tirsdag, om VM skal udvides til 48 hold. Tipsbladets chefredaktør er sikker på, at det sker, og det er ene og alene et spørgsmål og penge og politik.

Europamesterskaberne er allerede blevet udvidet til 24 hold mod 16 tidligere, og i sommerens EM-slutrunde så man for første gang et EM med 24 hold.

Nu står verdensmesterskaberne i fodbold også foran en udvidelse, og FIFA-landene taler i disse dage om muligheden for at gå til 48 hold, mod 32 som vi kender det i dag. Og selv om det ikke lige er til alles smag, lader der ikke til at være problemer med at få det trumfet igennem, så man fremover kan se lande som Peru og Tahiti til VM-slutrunder fra 2026.

Forklaringen er ganske simpel, fortæller Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen.

- Det er penge og politik, der vinder over hensynet til at have et sportsligt stærkt VM, siger Troels Bager Thøgersen og forklarer:

- For magtmenneskerne og alliancerne i FIFA betyder hensynet til det sportslige mindre end udsigten til at tjene flere penge og at gøre flere fodboldforbund, og dermed stemmeafgivere ved valgene i FIFA, glade. Det her er klassisk FIFA-politik og viser, at der i hvert fald på det område ikke er sket nævneværdige reformer i FIFA siden skiftet fra Sepp Blatter til Gianni Infantino som præsident.

Selv om det lyder som en gylden mulighed for at få Danmark med til slutrunder fremover, er det slet ikke sikkert, at Europa får flere lande med til VM-slutrunder fremover.

- Det store slagsmål lige nu er, hvordan de 16 ekstra VM-pladser skal fordeles. Jeg har hørt en version, hvor de europæiske landshold i UEFA ikke får noget ud over de 13 pladser, de allerede har i dag. Jeg tror, europæerne får et par pladser for at gøre udvidelsen mere spiselig for dem. Men det bliver især Asien og Afrika, der løber med de ekstra pladser, Nordamerika og de 11 lande i Stillehavsregionen står også til mærkbare forbedringer, siger Tipsbladets chefredaktør og forklarer:

- Europa og Sydamerika er ved at miste magten i fodbold. De to kontinenter har haft samtlige valgte præsidenter i FIFA's historie, men Gianni Infantino blev kun valgt til FIFA-præsident ved at love den her udvidelse af VM, og at pladserne skulle gå til landshold fra Asien, Afrika og Nordamerika. Hvis Gianni Infantino ikke havde foreslået det her i sin valgkamp, var han aldrig blevet valgt, og havde han ikke fulgt op på valgløftet, var han, Europa og Sydamerika da i hvert fald stensikre på at miste magten i FIFA fra 2019, hvor det næste præsidentvalg finder sted.

Det er tirsdag, at FIFA vil annoncere, om VM fremover skal udvides, og at dømme på Troels Bager Thøgersens reaktion, er der ikke tvivl om, at folk allerede nu kan forberede sig på et VM med 48 i stedet for de 32 hold, som vi kender det i dag.

Det vil så også betyde, at kvaliteten af VM-slutrunder fremover vil dale, fordi mindre nationer, der normalt ikke kvalificerer sig til slutrunder, kommer med.

0 kommentarer
Vis kommentarer