Tre kampe fra start: "Zanka" føler, pladsen på landsholdet er hans

Mathias "Zanka" Jørgensen sluttede VM af og åbnede Nations League som starter på det danske landshold. Han går ind til de kommende kampe med den indstilling, at pladsen ved siden af Simon Kjær tilhører ham.

Det var vel i virkeligheden en rotation på midtbanen, der banede vejen for Mathias "Zanka" Jørgensen i forsvaret. For Andreas Christensen skulle forstærke defensiven på midten, og dermed blev der plads til "Zanka" mod Frankrig under VM, og siden har han holdt fast.

Både i ottendedelsfinalen mod Kroatien og i den første Nations League-kamp mod Wales var det "Zanka", der stillede op i det centrale forsvar side om side med den selvskrevne anfører Simon Kjær. Nu går holdet ind til en ny landsholdssamling, og her går Huddersfield-stopperen ud fra, at han stadig er blandt Åge Hareides foretrukne.

-Jeg går ind med den indstilling, at pladsen er min. Det er selvfølgelig en ændring i mentalitet kontra før VM, hvor jeg mere var der som en holdspiller og trupspiller, og der er selvfølgelig en forskel nu, når jeg planlægger med min klub hjemmefra. Vi må gå ud fra, at jeg spiller det, der er af betydende kampe for Danmark lige for tiden. Men omvendt: Det er kun i mit hoved. Det er Åge, der bestemmer. Men ja, det er da den indstilling, jeg render rundt med, siger Mathias "Zanka" Jørgensen.

Hvordan ændrer det din planlægning?

-Man bliver nødt til at tænke på, at jeg spiller som stamspiller i Premier League, som er en hård liga, og når der også er landshold, er der ikke en træningsuge, hvor man ikke spiller kampe og kan få lov til at få lidt ro, siger han.

- Nu, hvor jeg givetvis spiller, skal der planlægges med min klub en lille smule anderledes i forhold til restitution og måske fremadrettet: Hvornår kan vi give en smule anderledes fri og lidt mere ro på, så vi sørger for, at jeg er frisk hele året, til hvad der ligner en meget svær anden sæson for både jeg selv og for holdets vedkommende.

Mathias Jørgensen forsikrer dog, at det ikke betyder, at manager David Wagner eller andre i Huddersfield har bedt om, at han eksempelvis skal spares, når Danmark møder Østrig på tirsdag.

-Det har jeg ikke snakket med nogen om, og det ved de også godt. Jeg tror, at en fysisk træner altid vil snige den ind og spørge: Har der været nogle indikationer? Men der har ikke været noget, og de har fuld respekt for, at når man er her, så er man med landsholdet, siger han.

Inden for det seneste år har både han, Andreas Bjelland og Andreas "AC" Christensen været Simon Kjærs makker i forskellige perioder, og det siger ifølge "Zanka" noget om de tilfældigheder, der nogle gange er på spil.

-Jeg kom jeg ind på et tidspunkt, hvor det gik godt for holdet, og det gør det lidt nemmere at bide sig fast i en startopstilling, hvis man har gode resultater, siger Mathias Jørgensen og kommer med to eksempler:

- Min første betydende kamp fra start for Danmark var mod Montenegro, og vi tabte 0-1 i Parken. Jeg spillede ikke nogen dårlig kamp som sådan, men vi tabte 0-1 og havde chancer til at vinde 5- eller 6-1, hvis det var det. Og så røg jeg ud af startopstillingen igen.

- Vi kan også tage Bjelland som eksempel. Kom ind mod Polen, vi vandt 4-0, og så var det også bare derudad for ham. Det var ikke, fordi Andreas var milevidt bedre end alle os andre. Det er heller ikke, fordi jeg er milevidt bedre end de andre. Jeg har bare været heldig med at komme ind på et tidspunkt og grebet chancen, siger han om VM-kampene mod Frankrig og Kroatien.

Lørdag skal landsholdet - og måske Mathias "Zanka" Jørgensen - så i aktion igen, når Irland venter i Nations League.