Efter 19-årigs narko-død: Nu skriver Facebook til Milles efterladte

I et brev til Mille Vuust Pedersens forældre skriver Facebook intet om, at de selv vil lukke narkogrupperne

Her kan du høre, hvad der skete den tragiske aften, da Mille Vuust Pedersen mistede livet (Video: TV3/Ekstra Bladet)

I sommer - ni dage før sin studentereksamen - døde den blot 19-årige Mille Vuust Pedersen, efter hun indtog det syntetiske stof MDMA, der blev købt i en af de mange narkogrupper på Facebook.

I dokumentaren 'Jagten - De nye pushere' kræver forældreparret, Lars Christensen og Ann Vuust, svar på, hvorfor Facebook ikke lukker de mange narkogrupper selv. I over halvanden måned har Facebook ikke svaret på det simple spørgsmål.

Men i dag vågnede Ann Vuust op til et to siders langt brev fra Richard Allan, der er vicepræsident for Facebooks retningslinjer i Europa, Mellemøsten og Afrika.

Midt i den dybe sorg appellerer forældrene til, at Facebook lukker narko-grupperne. (Foto: TV3/ EB Dokumentar) 112 - 25. nov. 2015 - kl. 18:25 Narko dræbte vores 19-årige datter: Facebook er medskyldige

'Det har berørt os alle dybt, at I har mistet jeres datter i så ung en alder. Det er en tragedie, som ingen forældre burde udsættes for. (...) Vi vil gerne slå fast: Handel med narko hører ikke hjemme på Facebook. Så snart vi opdager det, fjerner vi det. Men vi kan ikke fjerne det, vi ikke kan se, og da narkohandlerne altid har været gode til at arbejde i skjul og kommunikerer i koder, står vi med samme problem som barer, natklubber, biografer og cafeer. Vi er afhængige af, at samvittighedsfulde brugere reporterer det til os, så snart de ser noget, som de mener ser forkert ud', står der i brevet.

Facebook har tilsyneladende ikke tænkt sig at gøre noget ved de mange narkogrupper (Foto: Jan Sommer/AP) Jagten: De nye pushere - 30. nov. 2015 - kl. 21:16 Så sker det endnu engang: Facebook svarer udenom

Dermed påstår Facebook endnu engang, at de er afhængige af, at brugerne indberetter narkogrupperne, hvis det sociale medie skal stoppe det ulovlige salg. Men de eneste, der kan indberette en narkogrupper er medlemmerne. Det vil sige enten pusherne eller de interesserede narkokøbere.

Derfor er Mille Vuust Pedersens mor ikke tilfreds med svaret fra Facebook.

- Jeg er selvfølgelig glad for, at jeg hører fra dem. Men når jeg læser brevet, tænker jeg, at de fralægger sig ansvaret. De skal tage noget ansvar selv for narkosalget. Facebook er så stor en virksomhed, at de må have ressourcerne til finde og slette grupperne, siger moderen Ann Vuust.

Artiklen fortsætter under brevet

 
Her kan du læse hele brevet, som Lars Christensen og Ann Vuust har fået fra Facebook. Privatfoto
Her kan du læse hele brevet, som Lars Christensen og Ann Vuust har fået fra Facebook. Privatfoto

I tirsdag fortalte stifteren af Facebook, Mark Zuckerberg, i åbent brev, at han vil donere 45 milliarder dollars til en ny velgørenhedsorganisation, der skal gøre verden til et bedre sted. Men ifølge Ann Vuust bør Facebook først og fremmest rydde op i deres egne problemer.

- Han kunne starte med at bruge nogle af pengene til at lukke narkosalget på Facebook, siger hun.

Kræver hjælp fra Ekstra Bladet
I det personlige brev til forældrene skriver Facebook også, at de vil bede om Ekstra Bladet om at udlevere dokumentation for det ulovlige narkosalget, som avisen har fået i forbindelse med dokumentaren 'Jagten - De nye pushere'.

'Vi kan forstå på dækningen, at Ekstra Bladet ligger inde med yderligere viden om ulovlige aktiviteter på vores platform. Vi vil indtrængende bede om at få udleveret disse informationer, så vi kan handle på dem', skriver Facebook i brevet.

(Foto: AP og Jan Sommer) Jagten: De nye pushere - 26. nov. 2015 - kl. 14:55 Ekspert: Facebook kan nemt lukke narkogrupper

Men moderen har svært ved at forstå, hvorfor Facebook skriver dette afsnit i brevet til forældrene.

- Jeg bider især mærke i, at de beder om at få dokumentation fra Ekstra Bladet. Men jeg forstår ikke, hvorfor Facebook skriver det til mig. Det skal de da skrive til Ekstra Bladet, siger hun.

Ekstra Bladet kan afvise, at Facebook indtil videre 'indtrængende' har bedt om at, avisens journalister udleverer informationer om narkosalget. Derudover har Ekstra Bladet allerede navngivet to af de største danske narkogrupper i vores dækning af sagen.

Downcuts - De nye pushere - 30. nov. 2015 - kl. 16:05 Her er narkogruppen, som Facebook ikke vil lukke

Jagten: De nye pushere - 25. nov. 2015 - kl. 06:00 Afsløring: Kæmpe narkosalg på Facebook

Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen