Ikke kun narko til salg: Køb våben og hælervarer på Facebook

Pistoler, stjålne biler og ’varme’ designermøbler sælges åbenlyst på Facebook

Se når TV3 og Ekstra Bladet afslører narkogrupperne på Facebook. (Video: TV3/Ekstra Bladet)

I går kunne TV3 og Ekstra Bladet afsløre et omfattende og organiseret narkosalg på Facebook. 

Men det er langtfra ’kun’ de hårde og livsfarlige stoffer, der er til salg på Facebook. I forbindelse med dokumentaren ’Jagten: De nye pushere’ får Ekstra Bladet adgang til en række grupper, hvor der ud over den hårde narko også er læssevis af opslag med hælervarer og våben. 

En interesseret køber efterspørger eksempelvis en 9 mm-pistol i gruppen. Og der går ikke længe, før han i kommentarfeltet får at vide, at han skal skrive en privat besked til et andet medlem af gruppen. En tredje person skriver, at han kan tilbyde et oversavet jagtgevær til 2500 kroner.

Det koster et år i fængsel alene at være i besiddelse af skydevåben. Og straffen for handel med skydevåben ’vil skulle fastsættes væsentligt over den straf’ ifølge loven.

– Grundlæggende set er våbenhandel ikke i orden uanset, om det foregår på nettet eller andre steder. Det er ulovligt, og det er superfarligt. Det ser vi meget alvorligt på, siger Lisbeth Jessen, der er vicepolitiinspektør hos Rigspolitiet.

Artiklen fortsætter under billedet Her kan du se, hvordan der forhandles skydevåben på Facebook (Foto: Ekstra Bladet)

Jagten: De nye pushere - 25. nov. 2015 - kl. 06:00 Afsløring: Kæmpe narkosalg på Facebook

Stjålne biler
I gruppen handles der også med andre ulovlige varer; faktisk flyder det med opslag, hvor medlemmerne tilbyder forskellige ’varme varer’ – altså tyvekoster. Her bliver der solgt alt fra stjålne mobiltelefoner over sygesikringskort til dyre lamper.

Et medlem af gruppen tilbyder sågar en BMW på svenske nummerplader til ’billige penge’ og gør opmærksom på, at bilen er stjålet. 

’BMW 320 TDI – Varm! Sælges, nu til billige penge. Bud på pt. 15.000kr.’, står der i salgsopslaget fra sælgeren.

Politiet anerkender problemet. 

– Vi er opmærksomme på, at der på internettet ganske gange forskellige ulovlige genstande. Det har et betydeligt omfang, siger Lisbeth Jessen.

Artiklen fortsætter under billedetHer sælger en bruger en svensk bil (Foto:Ekstra Bladet)

Jagten: De nye pushere - 25. nov. 2015 - kl. 08:17 Købte narko på Facebook: Døde ni dage før sin studentereksamen

Mængderabat på receptpligtig medicin
Ud over hårde stoffer og hælervarer er receptpligtig medicin et stort hit blandt brugerne i den hemmelige gruppe ’DK sødeste dyre billeder’. Der er blandt andet stort udbud af smertestillende medicin som for eksempel metadon og ketogan, der kun må benyttes af patienter med stærke smerter og kun må udskrives af læger. Som et andet slagtilbud i supermarkedet tilbyder pille-pusherne mængderabat.

’Ketogan 40 kr. Ved køb over ti mængderabat’, står der i et af opslagene i gruppen.

Det bekymrer Lægeforeningens næstformand, Michael Dupont, som forklarer, at nogle unge bruger pillerne til at få at opnå en rus.

– Der er en grund til, at de er receptpligtige. Hvis man ikke er klar over, at nogle af stofferne kan være livsfarlige, hvis man tager dem i større mængder, kan det have en dødelig konsekvens, siger han.

Syntetiske stoffer bliver solgt i stor stil på Facebook (Foto: EB Dokumentar) Jagten: De nye pushere - 25. nov. 2015 - kl. 16:23 Eksplosion i narko-forgiftninger: Så voldsomme er stofferne

Facebook gider ikke at kommentere på sagen.

Der sælges i stor stil receptpligtig medicin på Facebook (Foto: Ekstra Bladet)

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen