Narkosalget fortsætter på Facebook

Langt de fleste narkogrupper på det sociale medie eksisterer stadig, og der er kommet flere til

Se hvordan TV3 og Ekstra Bladet afslørede narkogrupperne (Video: TV3/EB Dokumentar)

I forbindelse med dokumentaren ’Jagten - De nye pushere, som blev sendt på TV3, afslørede Ekstra Bladet omfattende narkosalg på Facebook. Her fik vores journalister adgang til 14 grupper på verden største sociale medie, hvor der blev solgt hård narko.

Men afsløringerne har tydeligvis ikke fået Facebook til at sætte en stopper for den ulovlig narkohandel på deres site. Ekstra Bladet kan nemlig dokumentere, at 10 ud af de 14 grupper, som vi fik adgang til, stadig eksisterer, og her fortsætter pusherne altså med at sælge narko.

Det vides endnu ikke, hvem der har lukket fire af grupperne. Facebook gider nemlig ikke at oplyse om, hvorvidt de selv har opdaget og fjernet grupperne, eller om det er administratorerne, der har valgt at slette grupperne selv.

Jagten: De nye pushere - 25. nov. 2015 - kl. 06:00 Afsløring: Kæmpe narkosalg på Facebook

12 nye narkogrupper
Efter afsløringerne i dokumentaren, der blev sendt i onsdags, er det lykkes Ekstra Bladets journalister at få adgang til 12 nye narkogrupper på Facebook. Nogle af dem er oprettet efter udsendelsen, mens andre har eksisteret i et par uger. Det vil sige, at der i alt er mindst 22 danske narkogrupper på Facebook.

Jagten: De nye pushere - 25. nov. 2015 - kl. 08:17 Købte narko på Facebook: Døde ni dage før sin studentereksamen

Midt i den dybe sorg appellerer forældrene til, at Facebook lukker narko-grupperne. (Foto: TV3/ EB Dokumentar) 112 - 25. nov. 2015 - kl. 18:25 Narko dræbte vores 19-årige datter: Facebook er medskyldige

I de 12 nye grupper vrimler det med tilbud om hård narko som LSD, MDMA, kokain og ketamin. Grupperne fungerer akkurat på samme måde som de andre grupper, hvor brugerne først skal inviteres ind af et medlem af gruppen, og derefter godkendes af gruppens administrator.

Facebook svarer måske snart på vores spørgsmål (Foto: Philip Davali) Jagten: De nye pushere - 27. nov. 2015 - kl. 19:15 Ekstra Bladet får næsten Facebook ud af busken

I en af grupperne, som på et par uger har fået over 500 medlemmer, bliver der flere gange om dagen lavet opslag med tilbud om stoffer. Her kæmper pusherne om de mange interesserede narkokøbere. Eksempelvis tilbyder en pusher ’alvorlige mængderabatter’ og sælger flere forskellige hårde stoffer. Han sælger for eksempel ’Sukker hest’, der er et udtryk for det livsfarlige stof Ketamin, der bruges til at bedøve heste.

Artiklen fortsætter under videoen

Mille Vuust Pedersen døde i sommer på grund af stoffer, der blev købt på Facebook. Forældrene mener, at Facebook har et ansvar (Video: TV3/EB Dokumentar)

(Foto: AP og Jan Sommer) Jagten: De nye pushere - 26. nov. 2015 - kl. 14:55 Ekspert: Facebook kan nemt lukke narkogrupper

En anden pusher tilbyder ’Emma tøsen’ som er et slangudtryk for det syntetiske stof MDMA, der slog den blot 19-årige Mille Vuust Pedersen fra Nordjylland ihjel for fem måneder siden

Artiklen fortsætter under billedet...

Her tilbyder en pusher for eksempel 'hest', der er et slangudtryk for ketamin, der bruges til at bedøve heste. (Foto: Ekstra Bladet)
Her tilbyder en pusher for eksempel 'hest', der er et slangudtryk for ketamin, der bruges til at bedøve heste. (Foto: Ekstra Bladet)
 

Gyldne tider for pusherne
Og så længe Facebook ikke har tænkt sig at slette de 22 narkogrupper er der store penge at hente for pusherne, forklarer en tidligere pusher, der selv har solgt narko på Facebook.

Jagten: De nye pushere - 26. nov. 2015 - kl. 06:00 Pusher taget på fersk gerning: - Undskyld

- Jeg ved, at der er flere pushere, der kan tjene 20.000-30.000 kroner om ugen ved at sælge på Facebook. Det skal ligesom også være risikoen værd, siger pusheren, som ønsker at være anonym af frygt for sin sikkerhed.

Facebook har lovet at svare på Ekstra Bladets spørgsmål om, hvorfor det sociale medie ikke selv lukker de mange narkogrupper i dag. Ekstra Bladet følger selvfølgelig sagen.

Verdens største sociale medie

Facebook er verdens største sociale medie med 1,55 milliarder brugere verden over.

I oktober 2015 var der 3,5 millioner danske Facebook-konti. 

Hver dag har Facebook 8 milliarder sidevisninger.

Sidste år omsatte Facebook for 87,5 milliarder danske kroner.

Virksomhedens værdi er vurderet til 1786 milliarder danske kroner.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen