Politikere: Forlæng forældelsesfrister i sager om overgreb

Ofre for overgreb i barndommen mister for hurtigt muligheden for at retsforfølge deres overgrebsmand, mener politikere

02:46

Hvis du har været udsat for et seksuelt overgreb som barn, skal du stå frem og melde gerningsmanden inden din 31 års fødselsdag.

Derefter bliver overgrebet forældet og gerningsmanden kan gå ustraffet videre.

Og det er ikke acceptabelt, lyder det fra Christiansborg.

- Som loven er i dag, er den ikke tilfredsstillende, siger Venstres retsordfører Karsten Lauritzen.

- Det er både min personlige opfattelse, men også bevist i rapporter, at det først er når et barn, der har været misbrugt, bliver voksen og selv begynder at få børn, at oplevelserne fra barndommen kommer tilbage.

- Men der vil fristen i mange tilfælde jo allerede være opnået, siger han til Ekstra Bladet.

Fristen forlænget tidligere i år
En lovændring i starten af 2013 forlænger forældelsesfristen i sager om overgreb med tre år fra den tidligere frist på 28 år.

Men lovændringen tager stadig ikke højde for de særlige omstændigheder, som ofre for seksuelle overgreb i barndommen står over for, mener retsordfører for Dansk Folkeparti, Peter Skaarup.

- Det er uacceptabelt, fordi vi ved, at hvis man har været udsat for krænkelser som barn, så vil mange fortrænge det, på en måde hvor det i en del år ikke er fremme på lystavlen, siger han til Ekstra Bladet.

- Så har regeringen så sørget for, at den alder, hvor man kan melde det, er rykket lidt højere op, men den er stadig for lavt sat.Fjern fristen
Dansk Folkeparti har tidligere udtalt, at forældelsesfristen i sager om overgreb helt skal afskaffes, og det mener de stadig, siger Skaarup til Ekstra Bladet.

- Seksuelle overgreb på børn er så forfærdelige og så negativt for den enkelte, som har følger resten af livet, at man ikke bør have en frist.

Så langt vil Venstres Karsten Lauritzen dog ikke gå.

- En frist kan tvinge offeret til at overveje; skal jeg anmelde det her, eller må jeg acceptere, at vedkommende, der har lavet et overgreb på mig, ikke bliver retsforfulgt.

- Men fristen bør forlænges med tre til fem år, siger han til Ekstra Bladet.

Statsministeren: Overgreb skal aftabuiseres
Under et besøg på Færøerne deltog statsminister Helle Thorning i debatten om seksuelle overgreb på børn tidligere i år.

Dengang sagde hun til Ekstra Bladet, at hun kraftigt fordømmer overgreb på børn, men at løsningen ligger i at aftabuisere emnet.

En løsning, der ifølge statsministeren, allerede er godt i gang.

- Ligesom vi i Danmark over årene er blevet mere og mere optaget af det (overgreb på børn, red.) , og det er blevet mindre tabu, så er det samme ved at ske her på Færøerne, sagde hun dengang.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra statsministeren i forhold til forældelsesfrister i sager om overgreb.

Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra retsordførerne i regeringspartierne på trods af gentagne forsøg.

Interaktivt elementkommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen