Psykolog: Krænkelser fremherskende på Færøerne

Chefpsykolog afviste at hjælpe offer for seksuelle overgreb, fordi hun var færing. - Det var en klodsethed, forklarer han

– Jeg er blevet ældre og klogere. I dag ville jeg ikke afvise en patient på samme måde, siger psykolog Ib Svennild, som i 2000 afviste en krænket kvinde på baggrund af, at hun var færing. (Foto: Privat)
– Jeg er blevet ældre og klogere. I dag ville jeg ikke afvise en patient på samme måde, siger psykolog Ib Svennild, som i 2000 afviste en krænket kvinde på baggrund af, at hun var færing. (Foto: Privat)


Snapdocs - 19. dec. 2013 - kl. 09:05 SnapDocs: Her konfronterer datter sin far med incest-anklager

Kommer i stimer

Det var ellers ikke meningen, at patienten eller andre end den praktiserende læge skulle se indholdet i dokumentet, og i dag er psykologen langtfra stolt af situationen.

– Der er tale om en klodsethed fra min side, siger Ib Svennild, der nu er privat praktiserende psykolog og mener, at det var ’tosset at skrive’, som han gjorde.

Svennild forklarer, at baggrunden for erklæringen var samtaler med en række færøske patienter, der alle var blevet krænket som børn.

– Patientproblemer kommer nogle gange i stimer. Pludselig får man måske syv i træk med spiseforstyrrelser, siger psykologen og fortæller, at der på et tidspunkt var en person, som fortalte om de små, lukkede samfund på Færøerne, hvor man ’bliver nødt til at gå i seng med familien, for der er sgu ikke rigtig andre’.

Tidligere formand for Børnerådet og stifter af Huset Zornig, Lisbeth Zornig Andersen, er langtfra imponeret over Ib Svennilds generalisering over færøsk kultur, og hun er nærmest rystet over ordlyden i psykologens erklæring.

Zornig: Konfrontation aftvinger respekt

Begår dumheder

– Man forventer næsten, at det næste, han skriver, er, at alle finner går med kniv, siger Lisbeth Zornig, som kalder det problematisk, når folk hos sundhedsmyndigheder afviser at hjælpe folk med henvisning til deres kulturelle baggrund.

Det synspunkt må Svennild i dag erklære sig enig i.

– Færinger er ikke grundlæggende anderledes end andre mennesker, siger han og forklarer, at den største udfordring for pædofili-ofre ligger før psykologbehandlingen og består i beslutningen om at fortælle andre om overgrebene, lyder det fra psykologen, der lægger sig fladt ned i forhold til Zornigs kritik.

– Men når man sidder i en stilling som den, jeg havde (chefpsykolog, red.), kan man ikke undgå at begå dumheder. Det er klart, at alle som udgangspunkt bør kunne få behandling, siger Ib Svennild.

Patienten i den konkrete sag ønsker af hensyn til sin familie at være anonym. Redaktionen kender kvindens identitet.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Benjamin Krogh
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen