Annoncørbetalt indhold Hvad er Annoncørbetalt indhold?
Annonce:
Annonce:

4 kendte danskere i uniform: ’Det var ret hårdt - men sindssygt spændende!’

Både fysikken og psyken blev sat på prøve, da fire kendte danskere blev sat i en række af de realistiske situationer, som Danmarks fængselsbetjente oplever i hverdagen. Særligt én ting overraskede

Annonce:
Følg Underholdning

På en kølig og til tider regnvåd onsdag i starten af maj, fik fire kendte danskere en oplevelse, som de færreste af os har prøvet – men som mange gerne skal prøve i fremtiden.

Tv-vært og musiker Mattias Hundebøll, satiriker og influencer Martin Johannes Larsen, selvstændig og influencer Lisbeth Østergaard samt den tidligere fodboldspiller Kasper Fisker mødte op på Kriminalforsorgens skole i Birkerød nord for København.

De skulle igennem de prøvelser, som eleverne på uddannelsen til fængselsbetjent møder ind til hver dag. Elever, der gerne skal komme flere af, da Danmark mangler både fængselsbetjente og transportbetjente.

Derfor troppede de fire kendisser op for at give både dem selv om danskerne et indblik i, hvad der sker i de danske fængsler. Og det var lidt af en øjenåbner. Jobbet – og uddannelsen – som fængselsbetjent handler nemlig om meget mere end store muskler og fysisk magtanvendelse.

Hvordan dagen gik, kan du se i miniserien 'En dag i uniformen'

Det første afsnit kan du se øverst i artiklen.

Socialpædagog, ven, psykolog - og forbillede
De fire kendisser blev i løbet af dagen udsat for en lang række prøvelser. Selvfølgelig skulle de prøve kræfter med de fysiske krav og teknikker, som fængselsbetjente risikerer at skulle bruge i deres hverdag. Men det var de scenarier, hvor mundtøjet var det vigtigste værktøj, der satte det største aftryk. I hvert fald hos Kasper Fisker.

- Vi skulle visitere en indsat, og vi fandt nogle falske stoffer i hans celle. Så skulle vi prøve at få ham til at tage en urinprøve. Og jeg følte virkelig, det var en rigtig indsat. Til sidst skulle vi fortælle ham, at han ikke kunne komme til sin datters fødselsdag, og så sidder han og græder inde i cellen. Og den situation kan man virkelig godt sætte sig ind i, at det må være sindssygt hårdt at skulle fortælle den besked, fortalte Fisker.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Lisbeth Østergaard og Kasper Fisker var makkere i flere af dagens øvelser og scenarier. Foto: Miki Mikucki (Signifly)
Lisbeth Østergaard og Kasper Fisker var makkere i flere af dagens øvelser og scenarier. Foto: Miki Mikucki (Signifly)

Lisbeth Østergaard stod tilbage med en lignende følelse i kroppen.

- Det, der har gjort størst indtryk på mig, er den dialog og relation, man skal have med de indsatte. Det sociale arbejde, som jeg ikke vidste fyldte så meget (i jobbet, red.). Fordi (det hedder, red.) 'betjent’, lyder det meget som sådan noget med håndjern og peberspray, lød det fra den tidligere tv-vært om de seancer, hvor en skuespiller og en fængselscelle satte scenen for nogle meget virkelighedstro scenarier fra danske fængsler. Også Mattias Hundebøll blev overrasket over, hvordan de danske fængselsbetjente rent faktisk skal håndtere de svære situationer.

- De fysiske scenarier vidste jeg godt, var en del af det at være fængselsbetjent. At man skal være stærk og kunne forsvare sig, og at der er en risiko ved jobbet. Men jeg havde ikke tænkt over, hvor meget man også skal være socialpædagog, ven, psykolog og forbillede for de indsatte. Det er mange roller.

Vil du være fængselsbetjent eller transportbetjent?

Der mangler fængselsbetjente og transportbetjente i Danmark. Derfor leder Kriminalforsorgen efter dig, der er af den helt rette støbning til at håndtere den spændende hverdag, der er bag de danske fængselsmure.

Der er ansøgningsfrist den 14. juni - søg ind her.


Og du kan både søge ind og læse meget mere om uddannelserne til fængselsbetjent og transportbetjent her.

Er du nysgerrig på nogle af de scenarier, der kan opstå i et fængsel?
Så prøv spillet 'En Verden Indenfor' eller se det det første afsnit af miniserien fra den spændende dag øverst i artiklen - eller alle afsnit her.

 

Lever sig ind i det
Dagens fjerde deltager, Martin Johannes Larsen, var også imponeret. Ikke så meget over sig selv, men over de menneskelige egenskaber, de danske fængselsbetjente skal vise og bruge i jobbet.

-  Der er virkelig mange personlige, menneskelige og pædagogiske dele, man skal udmærke sig i som fængselsbetjent. Jeg har helt klart fundet ud af, at man skal have en pædagogisk tæft for at være god i det her erhverv. Og det tror jeg egentlig kom lidt bag på mig, fortalte den kendte influencer efter dagens øvelser, som i den grad gjorde indtryk:

- Ja, det var skuespil, men man kan ikke lade være med at leve sig ind i den situation, den indsatte er i. Det han står overfor og de udfordringer, han står med. Og de afkald, han må give, fordi vi kommer ind og afliver hans drømme. Man kan ikke lade være med at blive inddraget i hans følelser og tanker. Så det var sgu ret hårdt. Jeg tror også, det er det, der fylder i ens hoved nu. At man kan mærke, at det var ret hårdt, men sindssygt spændende.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Martin Johannes Larsen tager uniformen på. Foto: Miki Mikucki (Signifly)
Martin Johannes Larsen tager uniformen på. Foto: Miki Mikucki (Signifly)
 

Martin Johannes Larsen og de øvrige deltagere fik også sat perspektiv på et vigtigt aspekt ved det job, Danmarks fængselsbetjente hver dag udfører. For de indsatte afsoner jo en straf. Men som fængselsbetjent skal du også være med til at forebygge, at de indsatte begår ny kriminalitet, når de kommer ud på den anden side.

- Man skal uddanne de indsatte til at komme ud i livet igen og kunne tage sig af dem selv og deres handlinger. De skal også kunne vende tilbage til et normalt liv sammen med familie og venner igen. Det har simpelthen været så fin en oplevelse at blive bevidst om, fordi det var jeg ikke, inden jeg kom.

Vil du også have en forsmag på de situationer, danske fængselsbetjente kan stå i? Så prøv spillet 'En Verden Indenfor'

To kan relatere lidt mere
For to af de fire kendisser var dagen ekstra lærerig. TV-vært Mattias Hundebøll havde nemlig en papfarfar, der var fængselsbetjent. Som barn – og nærmest frem til nu – har han kun kunnet forestille sig, hvad papfarfar lavede dengang.

- Min papfarfar var fængselsbetjent, og var det hele sit liv. Og jeg har aldrig vidst, hvad han lavede. Eller jo, han var fængselsbetjent. Men i dag er det gået op for mig, hvad han har lavet på sit arbejde. Hvor mange menneskelige evner, der er brug for. Jeg har fået et helt nyt billede på, hvad for et menneske, han må have været, for jeg var ikke så gammel, da han døde. Så da jeg var 7 år gammel, har jeg jo bare tænkt, at han var fængselsbetjent. Så tænker man ’uniform og et stort nøglebundt’. Man har ikke forholdt sig til, hvor meget menneskelig interaktion, der er med de indsatte.

Artiklen fortsætter efter billedet...

For Mattias Hundebøll betød dagen hos Kriminalforsorgen et nyt perspektiv på en verden, han havde et helt andet billede af. Det kom blandt andet gennem de realistiske scenarie-øvelser, som her i en fængselscelle sammen med Martin Johannes Larsen. Foto: Miki Mikucki (Signifly)
For Mattias Hundebøll betød dagen hos Kriminalforsorgen et nyt perspektiv på en verden, han havde et helt andet billede af. Det kom blandt andet gennem de realistiske scenarie-øvelser, som her i en fængselscelle sammen med Martin Johannes Larsen. Foto: Miki Mikucki (Signifly)
 

Også Lisbeth Østergaard havde en særlig grund til at troppe op i Birkerød og lære mere om fængselsbetjentenes hverdag. Hendes mand arbejder på en sikret institution for unge, og derfor har hun i forvejen hørt en masse historier om, hvad der foregår ’bag murene’

- Min mand kommer jo også hjem og fortæller mig om den hverdag med indsatte, som han håndterer. Så jeg har virkelig tænkt meget over, at den her dag, som jeg er gået igennem; det er jo faktisk hans hverdag.

- Så rollerne har været lidt byttet om i dag, hvor det er mig, der håndterer de indsatte. Så jeg kan måske lidt mere sætte mig ind i det, når han fortæller. Om de har haft magtanvendelser i dag eller situationer med de unge. Det kan jeg måske bedre sætte mig ind i nu, uden selvfølgelig rigtig at have stået i situationen, fortæller hun ærligt.

Har du det, der skal til for at blive fængselsbetjent? Læs om jobbet og uddannelsen på blivfængselsbetjent.dk

Måske man skulle søge ind?
Som du, kære læser, måske har opdaget nu, er det de menneskelige dele af jobbet som fængselsbetjent, der var den helt store overraskelse for de fire kendte danskere, som fik en oplevelse for livet på Kriminalforsorgens skole.

Og det er der ikke noget at sige til, for når fængselsbetjente, udover at stå for afsoningen, også spiller en stor rolle i kriminalitetsforebyggelse, er det menneskelige en vigtig del. Og selvom de fire kendisser alle har godt gang i deres hverdag, er netop den menneskelige del af jobbet det, som de synes gjorde dagen, og jobbet, ekstra spændende.

For influencer Lisbeth Østergaard var det endda noget, hun kunne overveje under de rigtige – eller forkerte – omstændigheder.

- Bliver Instagram lukket, og er der ikke nogen kunder, der gider handle i min webshop, så tror jeg faktisk, det kunne være ret spændende, fortæller hun med et grin, mens Martin Johannes Larsen står med samme udfordring. Men skulle uheldet være ude, og de sociale medier drejer nøglen om, har dagens oplevelser sat nogle tanker i gang – igen:

- Skulle de sociale medier lukke ned, og skulle omverden glemme hvem jeg er, så tror jeg helt ærligt, at det kunne være en udfordring, jeg ville tage op og prøve af. Med det ’men’, at jeg jo skal være egnet.

Artiklen fortsætter under billedet...

Hele dagen blev de fire kendisser fulgt af et kamera-hold, og du kan snart se resultatet. Foto: Miki Mikucki (Signifly)
Hele dagen blev de fire kendisser fulgt af et kamera-hold, og du kan snart se resultatet. Foto: Miki Mikucki (Signifly)
 

Også Mattias Hundebøll var imponeret. Men han var til gengæld ikke helt sikker på, at han kunne klare sig bag murene.

- Jeg har virkelig stor respekt for erhvervet. De udfylder jo en rolle, vi ikke kan undvære. Fængselsbetjentenes job er at facilitere det, domstolene har valgt, og det er sgu et spændende job, siger han og tilføjer så:

- Men jeg tror ikke, jeg ville have psyken til det. Jeg tror, jeg ville være alt for blød. Så det er måske meget godt, jeg ikke er fængselsbetjent, lød det med et smil fra TV-værten.

Kasper Fisker har som tidligere fodboldspiller stået i masser af pressede situationer gennem karrieren. Men dagens oplevelse var alligevel ny for ham.

- Jeg synes virkelig, det er et spændende job, og man skal kunne rumme mange ting. Det er også et job, som kræver rigtig meget, så man skal også tænke sig godt om, om det er noget for en. Og hvis man godt kan lide den her udfordrende hverdag, jamen så er det virkelig et spændende job, tror jeg.

- Det er helt tydeligt, at man skal vælge det. Hvis man skal være fængselsbetjent, skal man være et stort, tålmodigt og givende menneske. Og så skal man måske også være psykisk og fysisk stærk. Men det er tydeligt, at det er de menneskelige egenskaber, der er det vigtigste.

Ordene kommer fra Mattias Hundebøll efter dagen på Kriminalforsorgens skole, og selvom der også er en fysisk del af jobbet, rammer han hovedet på sømmet: Du skal være af den helt rette støbning for at være fængselsbetjent.

Du kan se hvordan hele dagen gik for de fire danske kendte lige her.

Hvis du er i tvivl, kan du prøve kræfter med nogle af de opgaver, du kan møde som fængselsbetjent.

I spillet 'En Verden Indenfor' skal du i en række missioner træffe svære beslutninger i nogle meget virkelige situationer.

Prøv spillet lige her

 

Er du allerede overbevist? Så kan du her søge ind som fængselsbetjent eller transportbetjent hos Kriminalforsorgen

Dette er en sponseret artikel skrevet af Ekstra Bladets kommercielle journalister i samarbejde med Kriminalforsorgen

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

De lovlydige straffes, alle de andre går fri
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: