Anmeldelse: Alt klappede i 'Natportieren'

'Natportieren' må betyde, at alle internationale døre igen står på vid gab for Susanne Bier

Finalen i 'Natportieren' virkede en kende konstrueret, men ødelagde ikke helhedsoplevelsen af mere end solid underholdning. (Foto: Night Manager Distribution)
Finalen i 'Natportieren' virkede en kende konstrueret, men ødelagde ikke helhedsoplevelsen af mere end solid underholdning. (Foto: Night Manager Distribution)

'Natportieren', afsnit seks. Instr.: Susanne Bier. DR1 søndag d. 22. maj .

Så nåede vi efter en række højspændte søndage i prime time på kanten af sofaen frem til den store finale. Som desværre endte med at være et mindre antiklimaks. Men det er den slags jo ofte. Nu har man brugt fem timer på at søsætte en flåde af handlingstråde og cliffhangere, der så skal hente i havn i løbet af et enkelt afsnit. Og den slags har det ofte med at virke lidt forhastet, hvor troværdigheden som regel er det første man kaster over bord.

Selvfølgelig er det godt for vores retfærdighedssans, at Richard Roper fik sin bekomst til sidst, men det havde nok været et mere sandsynligt scenarie, at det var gået som han selv havde forestillet sig. Hvilket vil sige, at hans indflydelsesrige medsammensvorne havde reddet hans røv.

Jonathan Pine (Tom Hiddleston) vender tilbage til Cairo, hvor gamle spøgelser venter.(Foto: Night Manager Distribution) Anmeldelser Anmeldelse: Alt har sin pris

På den anden side kan man selvfølgelig sige, at det er helt i tråd med le Carrés klarsynede og desillusionerede verdensbillede, at det ikke er 'systemet' der har sanktionerne klar, men at det er op til skurkene selv at klare den slags indbyrdes. Og at de medskyldige politikere og embedsmænd selvfølgelig går fri.

I fiktionens verden er det så heldigvis så bekvemt indrettet, at der altid er nogle heltemodige personager, som er villige til at risikere alt, for at de skrupelløse og grådige kapitalister får deres bekomst. Her i form af den højgravide MI6-mellemleder Angela Burr (under)spillet med bravur af Olivia Colman samt den egentlige helt i 'Natportieren' undercover-agenten Jonathan Pine spillet af Tom Hiddleston, som da gjorde det udmærket, men nok lige er en kende for fersk og renskuret til mit temperement.  Jeg håber i hvert fald ikke, at rygterne om ham som den næste James Bond viser sig at gå i opfyldelse.

Damien Lewis ('Homeland' og 'Billions') gør igen indtryk i 'Our Kind of Traitor' (Foto: SF-Film) Filmanmeldelser Ny spionfilm formår ikke at give Susanne Bier kamp til stregen

Men seriens egentlige clou var helt klart overskurken Roper spillet med et djævelsk glimt i øjet af Hugh Laurie, der nærmet er født til at spille giftslange forklædt som engelsk aristokrat. Mon ikke vi kommer til at se en held del mere til ham fremover?

Og så må man også bøje sig for Biers ferme instruktion og evne til at håndtere det helt store serieapparat, hvor alt klappede som det skulle, hvilket altså også er en slags kunst. Så ubetinget det bedste hun har været involveret i siden 'Brødre' (2004) og et gevaldigt internationalt skub fremad efter skuffelsen med det amerikanske flop 'Serena' (2014). Måske også fordi hendes hang til det melodramatiske blev holdt stramt i ave af David Farrs velturnerede manuskript.

Den Oscar-vindende danske filminstruktør Susanne Bier poserer her på den røde løber i Hollywood iklædt aftenens mest nedringede kjole. (Foto: All Over Press) Underholdning Bier: Jeg elsker at være kvinde

Mon ikke vi godt kan antage, at alle døre nu igen står på vid gab, og hun stort set har frit valg på alle hylder, når det gælder kommende opgaver? Spændende at se, hvad kun så kaster sig over.

Medv.: Tom Hiddleston, Hugh Laurie, Olivia Colman, Elizabeth Debicki m.fl.

24 kommentarer
Vis kommentarer