Anmeldelse: Ingen vej tilbage i 'Natportieren'

Susanne Biers le Carré-fortolkning holder stadig et højt spændingsniveau

Hugh Laurie er dejligt diabolsk som våbenhandlere Richard Roper i 'Natportieren'.(Foto: Night Manager Distribution)
Hugh Laurie er dejligt diabolsk som våbenhandlere Richard Roper i 'Natportieren'.(Foto: Night Manager Distribution)

'Natportieren', afsnit fire. Instr.: Susanne Bier. DR1 søndag d. 8. maj .

Susanne Bier og manuskriptforfatteren David Farrs ferme opdatering af John le Carrés roman ’Natportieren’ fra 1993 nåede her i fjerde afsnit sit endelige point of no return. Jonathan Pine indleder både en affære med bossens elskerinde (det har ligget i kortene et stykke tid) modsætter sig en lodret ordre og afbryder kontakten med sin egentlige chef i efterretningstjenesten samtidig med, at han for alvor optrapper tvekampen med den stækkede højrehånd Corkoran i en kostelig restaurantscene, hvor en hummersalat bogstavelig talt kommer på tværs.

Det er indtil videre lykkes Bier og co. at skabe en støt stigende spændingskurve uden at forfalde til at skrue tempoet kunstigt i vejret eller trappe op for eksplosionerne eller effekterne. Hvilket da heller ikke ville være i le Carrés ånd.

Den Oscar-vindende danske filminstruktør Susanne Bier poserer her på den røde løber i Hollywood iklædt aftenens mest nedringede kjole. (Foto: All Over Press) Underholdning Bier: Jeg elsker at være kvinde

Til gengæld er det helt i tråd med den sene le Carré, at de egentlig skurke er storkapitalen og korrupte politikere. På den måde er han jo benhård realist.

Jonathan Pine er måske nok mere James Bond end George Smiley, og en lidt ubestemmlig person, hvis drivkraft og motivation vi stadig ikke er blevet helt kloge på, men det behøver bestemt ikke behøver være nogen dårlig ting.

Tom Hiddleston gør en god figur som Jonathan Pine - og er da også på tale som den næste James Bond.  (Foto: Night Manager Distribution) Div. anmeldelser Anmeldelse: Bier leverer toptunet spænding  

De mange gode karakter på Pines sidelinjer er tilmed af de helt store fornøjelser ved ’Natportieren’, der giver sig tid til persontegningerne fornemt hjulpet på vej af et stærkt hold af mere end solide britiske skuespillere, hvor Elizabeth Debickis Jed Marshall er den eneste som måske fremstår en anele underfrankeret som seriens femme fatale.

Igen kan det ses, at Bier har haft et betragteligt budget at lege med i kraft af en indbydende brug af eksotiske locations og dygtige folk på alle pladser både foran og bag ved kameraerne. Der et tale om tv-håndværk i luksusklassen, hvor Bier styrer maskineriet med sikker hånd. Hun har så til gengæld ikke haft de store muligheder for selv at sætte sit eget kunstneriske fingeraftryk. Men med instruktørens mange seneste film in mente er det vist kun en fordel.

Medv.: Tom Hiddleston, Hugh Laurie, Olivia Colman, Tom Hollander m.fl.

24 kommentarer
Vis kommentarer