Arvingerne: Før finalen

Næstsidste afsnit af ’Arvingerne’ bar lidt præg af primært at skulle trække tiden ud

Trine Dyrholm kan kunsten at spille så naturligt, at man glemmer, det er en kunst.( Foto: Martin Lehmann/DR)
Trine Dyrholm kan kunsten at spille så naturligt, at man glemmer, det er en kunst.( Foto: Martin Lehmann/DR)

'Arvingerne', 9. afsnit. Konceptuerende instruktør: Pernilla August. Hovedforfatter: Maya Ilsøe. Medv.: Trine Dyrholm, Carsten Bjørnlund, Marie Bach Hansen, Jesper Christensen m.fl., DR1, 23. februar.

Efter sidste uges udfald med en håndboldkamp, der var som taget ud af Hollywood på en slap dag, er ’Arvingerne’ delvist tilbage på rette, realistiske spor igen. Men desværre også kun delvist. For nok er niveauet stadig højt og karakterernes problemstillinger nærværende, men man sad alligevel lidt med fornemmelsen af, at de primært skulle have tiden til at gå inden den store, nervepirrende finale i afsnit ti.

Og så er det altså stadig forbandet, at når man nu har skabt så forrygende en person som Jesper Christensens Thomas, at man så ikke bruger ham til mere end spøjs, hashrygende pauseklovn, der ikke vil klippes. Lad os håbe, at han kommer lidt mere på banen i næste sæson.

Det samme kan siges om seriens norske islæt - galleristen Robert - som man også har på fornemmelsen er en bedre sag værdig end blot at være Gros solide vedhæng. Til gengæld er der (som sædvanlig) ikke meget at udsætte på Trine Dyrholms indsats, der har været en fornøjelse hele vejen igennem.

'Arvingerne' leverer fuld valuta for licenskronerne

Hun kan kunsten at spille med så megen naturlighed, at man faktisk glemmer, at det er en kunst. Om end hendes konflikt med den tidligere våbenfælle Kim ikke hørte til blandt sæsonens mest interessante. Den lignede mest et påskud for, at hun igen kunne køres i stilling som leder af Kunsthallen.

Til gengæld bliver Emils rolle som familiens sorteste får mere og mere tydelig - nu ikke blot for os som tilskuere, men også for hans med- og modspillere. Og han har ikke ramt bunden endnu. Der har Frederik til gengæld, og mon ikke der vælter nogle flere skeletter ud af det skab?

Spændingen stiger i 'Arvingerne'

Provinsidyllen mellem Signe (Danmarks værst klædte kvinde?) og Andreas begynder så småt også at krakelere, og mit bud er, at i hvert fald en af dem, skal ud og løbe hornene af sig. Uanset hvad, er der i hvert fald mange ender, der endnu skal spindes.

Så selv om aftenens afsnit ikke hørte til blandt sæsonens vægtigste, hænger vi stadig på. Og det skal gå meget galt næste uge, hvis ikke første sæson af ’Arvingerne’ kommer til at stå, som noget af det ypperligste DR endnu har præsteret på serie-fronten.