Jonatan Spangs talentløse debutfilm

Det eneste 'Talenttyven' stjæler er din dyrebare tid

Mille Lehfeldt og Casper Crump har problemer med balancen i parforholdet i Jonatans Spangs bøvede instruktørdebut 'Talenttyven'. (Foto: SF Film).
Mille Lehfeldt og Casper Crump har problemer med balancen i parforholdet i Jonatans Spangs bøvede instruktørdebut 'Talenttyven'. (Foto: SF Film).

'Talenttyven'. Instr.: Jonatan Spang. Medv.: Casper Crump, Mille Lehfeldt, Mille Dinesen, Jonatan Spang m.fl. Premiere i 74 biografer torsdag den 11. oktober

I sidste uge var der premiere på Hella Joofs ’Sover Dolly på ryggen’, og søreme om denne torsdag ikke byder på endnu en tandløs dansk komedie med folkekære skuespillere, der prøver at kompensere for deres papirtynde figurer med krampagtigt overspil.

Hella Joof er oven i købet også med i en lille birolle her. Og Birthe Neumann, der spillede mor i 'Sover Dolly...', spiller også mor her. Ligesom Casper Crump, der havde en væsentlig birolle i ’Sover Dolly...', spiller den ene af hovedrollerne i ’Talenttyven’. Ja, det er en lille verden.

Bøvede vittigheder
Jonatan Spang er endnu en succesfuld komiker, der springer ud som filminstruktør. Men ud fra ’Talenttyven’ at dømme kan man kun håbe, at han hurtigt springer tilbage igen. Der er nemlig tale om en lang ophobning af bøvede vittigheder, slap satire og enfoldige ’indsigter’ tilsat et par pop-pasticher komponeret af Hej Matematik. Ikke engang Frank Hvam er sjov som sexistisk chef – og det er da vist første gang.

Fjollet og fortænkt
Det fjollede og fortænkte udgangspunkt er som følger: Akvariehandleren Aslan (Nicolas Bro) har opfundet en maskine, der ikke blot kan måle talent, men også overføre det fra en person til en anden.

Så den fallerede boyband-stjerne Mark (Casper Crump) beslutter sig for at stjæle noget af opfinder-kæresten Lauras (Mille Lehfeldt) intelligens. Hvilket selvfølgelig skaber visse utilsigtede problemer.

Taler ned til publikum
Det er så gakket, at det måske kunne have virket. Men det gør det ikke. Ikke mindst fordi Casper Crump ikke besidder for fem øre komisk talent, og Mille Lehfeldt er skinger, hvad enten hun spiller klog karrierekvinde eller imbecil blondine.

Men der faktisk ikke nogen, der rammer en ren tone her i en film, der er så fladpandet og letkøbt og taler ned til sit publikum i sådan en grad, at man nærmest føler sig hensat til ’Walter & Carlo’ og lignende lave udviklingsstadier i dansk filmhistorie.

Der er med andre ord et meget langt stykke vej op til kollegaen Anders Matthesens habile instruktør-debut ’Sorte kugler’. Det eneste, der bliver stjålet her, er din dyrebare tid.