Blodfattig og tandløs vampyrfilm

Hverken vampyrer eller varulve kan redde ’New Moon’, der skæmmes af unge skuespillere med samme udstråling som Barbie og Ken

'New Moon' er vampyrfilmens svar på mælketænder.(Foto: Nordisk Film)
'New Moon' er vampyrfilmens svar på mælketænder.(Foto: Nordisk Film)

'The Twilight Saga: New Moon' Instr.: Chris Weitz. Medv.: Robert Pattinson, Kristen Stewart, Taylor Lautner, Ashley Greene m.fl. 128 min. Premiere i 58 biografer.

I kølvandet på tv-serien om ’Buffy, vampyrernes skræk’ er blandingen af ung kærlighed og vampyrmytologien for alvor blevet et varmblodet tema, som man har kunnet stifte bekendtskab med i bl.a. den fremragende svenske film ’Lad den rette komme ind’.

I HBO-tv-serien ’True Blood’ og ikke mindst i ’Tusmørke-sagaen’, der bygger på fire bestsellere af Stephenie Meyers, der har vakt stor lykke på (især) ungpigekamre verden over.

Og vi er nu nået til den obligatoriske filmatisering af andet bind, ’New Moon’. Den fortsætter direkte, hvor etteren ’Twilight’ slap.

Til orientering for de ældre læsere, der ikke er bekendt med miljøet: Vi befinder os blandt renskurede teenagere i en mindre amerikansk by. Omdrejningspunktet er romancen mellem de to hovedpersoner, Bella (Kristen Stewart) og Edward (Edward), som har det lille bid, at Bella er menneske og Edward vampyr (som dog har lært at ernære sig af andet end menneskeblod).

Det skaber selvfølgelig visse komplikationer, bl.a. at vampyrer ikke ældes, og for ikke at blive afsløret er Edwards familie med visse mellemrum nødt til at flytte.

Det bekommer selvfølgelig ikke Bella, der søger trøst hos muskelbundet Jacob (Taylor Lautner) – som dog viser sig at være varulv. Og vampyrjæger ...

Ufrivilligt komiske
’New Moon’ får dog ualmindelig lidt ud af sine ’gyser’-temaer, som snarere viser sig at være ufrivilligt komiske end på nogen måde spændende. Ikke mindst fordi der først og fremmest er tale om en ualmindelig tandløs og klichéspækket ungdomsromance filmet i noget, der ligner en blanding af en halvbillig tv-serie og en vaselineindsmurt reklamefilm.

Det bliver ikke bedre af, at de kønne, unge mennesker spiller med samme udstråling som Barbie og Ken, at effekterne er blottet for fantasi, og at historien overhovedet ikke kan bære de over to timers spilletid.

Endnu ringere end den i forvejen ikke imponerende forgænger og vel det nærmeste vi kommer vampyrfilmens svar på mælketænder.