Brødre i krig og kærlighed

Susanne Bier har lavet endnu en fremragende film om menneskelig skrøbelighed og styrke

Nikolaj Lie Kaas og Ulrich Thomsen yder begge en uforglemmelig indsats i 'Brødre' (Foto: Erik Aavatsmark)
Nikolaj Lie Kaas og Ulrich Thomsen yder begge en uforglemmelig indsats i 'Brødre' (Foto: Erik Aavatsmark)
Følg Underholdning
'En overvældende intens film om livets skrøbelighed, kontroltab og den på en gang forbandede og forløsende kærlighed, som heldigvis aldrig kammer over i det traurige. Vi ved selvfølgelig godt alle sammen, at det fintmaskede sikkerhedsnet, vi kalder hverdagen, kan briste hvert øjeblik det skal være, men formår for det meste at udskyde den bevidsthed - altså lige indtil...'

Således skrev undertegnede for næsten præcis to år siden om Susanne Biers forrige film 'Elsker dig for evigt', og jeg har egentlig lyst til at gentage dem i forbindelse med 'Brødre'. Ikke fordi Bier har kopieret sig selv. Slet ikke. Men det er de samme temaer, hun beskæftiger sig med: mennesker og deres indbyrdes relationer - især i forhold til den der kærlighed, som kan være så svær at leve med, men fuldstændig umulig at undvære. Og det gør hun (igen) mesterligt.

Og ligesom sidst minder hun os om, hvor nemt dagligdagen kan vendes fuldstændig på hovedet af mere eller mindre tilfældige begivenheder.

Livsbekræftende
Og selv om 'Brødre' på mange måder er en tung og sørgelig film, er den også paradoksalt livsbekræftende. Fordi den minder os om dét, der når alt kommer til alt - hvad det jo indimellem gør - virkelig betyder noget her i tilværelsen: Den eller dem vi holder af. Og som holder af os. Og det gør den både meget ømt og meget voldsomt.

Det lyder måske banalt. Men det er sandheden som regel. Eller for nu at citere filmens åbningsreplik: 'Jeg elsker dig. Det er det eneste, jeg ved'.

Hvilket i parentes bemærket jo også er ret meget.

Alt kører på skinner for Michael (Ulrich Thomsen). Toptjekket militærmand med to søde døtre og en smuk kone, Sarah (Connie Nielsen). Det samme kan ikke siges om lillebroren Jannik (Nikolaj Lie Kaas), der hutler sig igennem tilværelsen som småkriminel og netop er blevet løsladt fra fængslet.

Michael sendes på FN-mission i Afghanistan (der giver filmen en væsentlig, men ikke afgørende politisk dimension), meldes savnet og formodes omkommet. Jannik træder uventet i karakter og tager sig kærligt af den efterladte familie - både børnene og konen.

Ingen lette løsninger
Men Michael er ikke død og vender pludselig hjem med nogle slemme lig i lasten. Uden at røbe for meget kan vi godt afsløre, at scenerne fra Afghanistan (optaget i Spanien) er meget ubehagelige - 'Brødre' er ikke (på den måde) en familiefilm.

Kan Michael leve med det, der er sket? Og kan de andre leve med ham? Det må - og skal - du selv se i biografen. Men forvent ingen lette løsninger og nette sløjfer. Den slags er Bier alt for begavet og realistisk til.

Stærk og uafrystelig
Interessen kredser måske umiddelbart om verdensstjernen Connie Nielsens danske debut som kvinden mellem de to brødre, og hun gør det da også ganske udmærket, men det er ikke hendes film. Den tilhører så ubetinget Ulrich Thomsen og Nikolaj Lie Kaas, der begge spiller fuldstændig fænomenalt og med stor psykologisk tyngde uden unødigt store armbevægelser, men med et subtilt blik for den sigende detalje.

Omkring trekløveret cirkler fine biroller som den fordrukne far (Bent Mejding) og den udglattende mor (Solbjørg Højfeldt) m.fl. Til gengæld har jeg det lidt sværere med Niels Olesens rolle som Michaels overordnede - der er simpelthen for meget Kohberg i bagagen til, at man kan tage manden alvorligt, og Lars Hjortshøj er lige ved at tilføre 'Brødre' et unødigt stænk af slapstick.

Det er dog minimale detaljer, som ikke kan rokke en tøddel ved helhedsindtrykket. Susanne Bier har igen lavet en stærk, vedkommende og fuldstændig uafrystelig film. En af den slags man gemmer meget tæt ved hjertet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Lad os hermed rose de radikale

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind