'Broen II' holdt hele vejen

Et solidt fundament i kraft af de to hovedkarakterer holdt ’Broen II’ oppe i samtlige ti afsnit

Den gensidige dynamik og indbyrdes kemi mellem Kim Bodnia og Sofia Helin var hovedattraktion i 'Broen II'. Foto: Carolina Romare
Den gensidige dynamik og indbyrdes kemi mellem Kim Bodnia og Sofia Helin var hovedattraktion i 'Broen II'. Foto: Carolina Romare

Broen II. Konceptuerende instruktør: Henrik Georgsson. Hovedforfatter: Hans Rosenfeldt. Medv.: Sofia Helin, Kim Bodnia, Camilla Bendix, Tova Magnusson m.fl. Sidste afsnit sendt på DR1 24. november

Når man nu har holdt store del af nationen på pinebænken eller i det mindste ude på sofakanten de seneste 10 søndage, så er det ærlig talt en lidt flad fornemmelse at man ikke får afsløret den egentlige bagmand, men åbenbart må vente til tredje sæson med at få afløb for nysgerrigheden. Til gengæld var det en cliffhanger af rang at smide Martin (Kim Bodnia) i spjældet. Den havde de færreste vel set komme.

Det lykkedes i det hele taget ’Broen II’ gennem samtlige 10 afsnit at holde et højt spændingsniveau med et sindrigt plot, der blev ved mad at udvikle sig i nye, uforudsigelige retninger, som selvfølgelig altid vil have et karakter af konstruktion, men aldrig forfaldt til de mange himmelråbende usandsynligheder vi sidst var vidner til i ’Forbrydelsen III’ – som faktisk var så påfaldende, at man ret hurtigt mistede interessen.

'Broen 2': Stemningsfuld spænding

Det skete aldrig her. Ikke mindst fordi fortællingen blev båret op af de to hovedkarakterer – fremragende spillet af Sofia Helin og Kim Bodnia – der både blev ved med at udvikle sig som personer og samtidig opretholdt en konstant fascinerende intern dynamik inklusive raslende skeletter i skabene.

Især Saga-figuren er en original nyskabelse, der giver god modvægt til Bodnias mere traditionelle, martrede politimand, der ikke kan slippe fortidens spøgelser. Og den melankolske tone, de politiske implikationer og den stålgrå finish er måske nok en skandinavisk kliché, men den funger ikke desto mindre stadig glimrende som skabelon.

'Broen' forbigået til engelsk prisfest

Ikke mindst når man formår at proppe så meget svensk/dansk substans ind i det, som det var tilfældet her. Og den konstante vekslen mellem de to sprog var betydelig mindre distraherende end man måske umiddelbart ville have troet. Selv om man ind i mellem godt kunne undre sig over, at personerne klarede den indbyrdes kommunikation så flydende uden undertekster eller den mindste tøven.

Sæson III? Det kan kun gå for langsomt.

Bodnia: Jeg kan græde på kommando

Hvad synes du om anden sæson af Broen - hvem tror du er den mystiske bagmand? Brug kommentarfeltet herunder.