Anmeldelse: '1864' - nu som fantasy

Tonen bliver mere og mere skinger, jo længere serien skrider frem

Bare rolig - Laust (Jakob Oftebro) bliver på magisk vis helbredt i sjette afsnit af '1864'. (Foto: Per Arnesen/DR)
Bare rolig - Laust (Jakob Oftebro) bliver på magisk vis helbredt i sjette afsnit af '1864'. (Foto: Per Arnesen/DR)

 

'1864'. Afsnit 6. Instr.: Ole Bornedal

Det store problem i ’1864’ – nej, lad mig omformulere det – det største problem i ’1864’ har hele tiden været det elendige manuskript, præget af et tonefald, der er lige så skingert som den indledende afliring af 'I Danmark er jeg født', bombastiske belæringer og en helt igennem håbløs dialog.

Men efter hypnosescenen sidste søndag gik det da helt galt her i afsnit 6, hvor Søren Mallings Johan nu ikke længere blot er clairvoyant, men som en anden Jesus-figur kan helbrede ved ikke blot håndspålæggelse, men simpelthen ved at bore sin næve ind gennem Lausts brystkasse og trække sygdommen ud i form af en isklump. Hvorefter Laust i den næste scene igen er klar ved fronten. Så har man set det med.

Seerne vendte ikke tilbage til '1864'  

Bortset fra at det komplet underminerer det minimum af indlevelse nogen eventuelt måtte sidde tilbage med – selv om det efterhånden er svært at tro – virker dette magiske element først og fremmest som slap skrivning. Enten en ubehjælpsom fantasy-nødløsning for at drive handlingen videre eller også en ualmindelig klodset placeret verfremdungseffekt.

Og søreme om det ikke også viser sig, at Claudia (Sarah-Sofie Boussnina) har sigøjnerblod i årene og er i familie med både Sofia og Peter – og dermed også den gamle Severin (Bent Mejding). Det var da søreme belejligt, som brikkerne falder på plads.

'1864' anmeldelse: Skolemesteren som instruktør  

Man må da også håbe, at den stakkels Marie Tourell Søderberg bliver hjulpet noget bedre på vej af Ole Christian Madsen i ’Steppeulven’ – den kommende film om Eik Skaløe, hvor hun spiller kæresten Iben Nagel Rasmussen. For her har man blot lyst til at råbe ’hold nu kæft’ hver eneste gang Inge åbner munden, hvad enten det er for at belære om hygiejne eller fortælle os, at ’krigen ikke var en udflugt, men et helvede’. No shit, Sherlock.

Af alle de irriterende karakterer i i ’1864’ tager hun utvivlsomt prisen som den mest øretæveindbydende. Det er i øvrigt også påfaldende hvorledes hver eneste sexscene i ’1864’ – ud over at være dramaturgisk unødvendig – er forbundet med enten skam eller skyld. Hvad er det egentlig, du prøver at fortælle os, Bornedal?

DR: Derfor springer folk fra '1864'  

Bevares, bombardementet af Sønderborg var da meget flot, men formår slet ikke at opveje de mange kortslutninger undervejs.

Jeg har det præcis som den menige i skyttegraven: ’Lige nu kunne jeg godt undvære Slesvig.’

Medv.: Pilou Asbæk, Nicolas Bro, Sidse Babett Knudsen, Søren Pilmark m.fl. DR1, 16. november.

Nedturen fortsætter - Kæmpelussing til '1864'  

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller