'Arvingerne III' holder det høje niveau

Succes-serien  kom også i tredje sæson godt fra start med solidt skuespil og psykologisk troværdighed

Frederik (Carsten Bjørnlund) laver igen rav i den i fasmilien Grønnegaard. Foto: Per Arnesen
Frederik (Carsten Bjørnlund) laver igen rav i den i fasmilien Grønnegaard. Foto: Per Arnesen

'Arvingerne III'. 1. episode. DR1, 1. januar.

De to første sæsoner af serien om familiegenvordighederne på og omkring Grønnegård hører så absolut til blandt det bedste som DR Fiktion har stået bag de senere år - og milevidt bedre end eksempelvis den skuffende 'Bedrag I & II'.

De skyldes primært, at det er lykkedes hovedforfatteren Maya Ilsøe at skabe et både interessant og bredspektret persongalleri, som man har lyst til at tilbringe mange timer i selskab med. Det gælder ikke bare hovedfigurerne, men selv ud i den mindste birolle bliver der ikke slået mange skæve.

At man så tilmed har allieret sig med nogle af landets bedste skuespillere, der helt åbenlyst nyder deres respektive roller, gør ikke fornøjelsen mindre. Så længe universet er befolket af så helstøbte karakterer, lever man gerne med, at handlingsforløbet ind i mellem har virket noget forceret.

Foto: AP Danske kendte Trine Dyrholm får hovedrolle i film om kultsangerinde  

Her i tredje - og efter sigende sidste - ombæring må vi dog undvære min absolutte favorit fra de to forgangne sæsoner, Jesper Christensens stenede patriark Thomas, hvis karakter er afgået ved døden. Men det ser nu ud til at gå ganske glimrende alligevel.

Vi lægger ud tre år efter, at vi sidst forlod de fire (halv)søskende og alle de andre. Frederik og Solveigs datter Hannah er blevet del af en radikal performancekunstgruppe, hvis første fernisering i Gros kunsthal er episodens dramatiske omdrejningspunkt. Og man mere end aner, at vi bare har set toppen af isbjerget, hvad angår deres forsøg på at sætte klima og miljø på dagsordenen.

Skuespilleren har hovedrollen i filmen ' De Standhaftige', som handler om soldaten Thomas og balletdanserinden Sofie. (Foto: Anthon Unger) Danske kendte Følsgaard: Plakaten lokker min mor i biffen  

Frederik kommer også mere eller mindre ufrivilligt til at spille en central rolle, da han vender hjem efter et længere ophold i USA oven på hans og Solveigs uskønne skilsmisse. Og endnu en gang lader sit temperament og hang til at dominere alle løbe af med sig. Sandsynligvis ikke for sidste gang.

De konflikter som familien tilsyneladende har lagt bag sig, begynder så småt at ulme igen, og lur mig om de ikke bryder ud i bål og brand igen i de kommende afsnit.

- Jeg er helt på røven over det, siger en af seriens skuespillere om søndagens prisregn. (Foto: Per Arnesen) TV 'Arvingerne' rydder Robert-bord for anden gang  

Selv om aftenens afsnit selvfølgelig bar præg at, at tingene lige skal løbes i gang igen og nye skibe skal sættes i den narrative sø, så tyder alt på, at man har tænkt sig at holde det høje niveau fra de forgangne sæsoner, så man kan roligt afsætte de kommende otte søndag aftener til at følge både den gamle og den nye generation Grønnegård. Det bliver med garanti ikke kedeligt.

Anden sæson toppede med hele 1,5 millioner seere (en rekord i 2015), og selv om det ikke bør være et mål i sig selv, så skulle det undre mig, om ikke man nåede derop igen.

Konceptuerende instruktør: Heidi Maria Faisst. Hovedforfatter: Maya Ilsøe. Medv.: Trine Dyrholm, Carsten Bjørnlund, Mikkel Boe Følsgaard, Marie Bach Hansen m.fl.