Annonce:
Annonce:

Boomer-bog fra DR-vært

Fjerde bind i Niels Krause-Kjærs spændingsserie om journalisten Ulrik Torp byder på tidsaktuelle tematikker, men spændingskurven mister potensen

Journalist Niels Krause-Kjær er aktuel med 'Nedsmeltning'. Foto: Thomas A.
Journalist Niels Krause-Kjær er aktuel med 'Nedsmeltning'. Foto: Thomas A.
Annonce:
Følg Underholdning

’Nedsmeltning’. Niels Krause-Kjær. Spændingsroman. Lindhardt og Ringhof. 286 sider. 319,95 kr.

Klimaet er hot – i mere end én forstand. Ligesom seneste sæson af ’Borgen’, der handlede om klimaaktivister og politikernes forsøg på at manøvrere omkring den klimapolitiske dagsorden, omhandler Niels Krause-Kjærs nye spændingsroman, ’Nedsmeltning’, selvfølgelig også tidens store kampplads.

Journalisten Ulrik Torp er tilbage i dette fjerde selvstændige bind af den spændingsserie, der startede med ’Kongekabale’, som blev filmatiseret i 2004. Torp er i denne omgang endt som chefredaktør på lokalavisen ValbyPosten.

Annonce:

Via en kilde får Torp færten af en ministers boligsag, da en bombe eksploderer i organisationen Demokratisk Klima Fraktions hovedkontor - kort før et EU-klimatopmøde i København. Samtidig bliver chefredaktøren anklaget for voldtægt. Af en afdød kvinde, simpelthen! Og som om det ikke var nok, vender Torps fortabte søn plus ny kæreste hjem fra Bruxelles som klimaaktivister – og, gisp, vegetarer!

Krause-Kjær skriver som den dygtige journalist, han er. Der er dog ikke meget fokus på de sproglige detaljer eller andre litterære hoftevrid. Det kan tilgives, da spændingsgenren kræver sproglig enkelhed for at holde tempoet oppe.

Fuser ud
Den potens- og likviditets-udfordrede Torp er en vaskeægte ’boomer’, der stiller sig undrende over for stort set alt, han møder. Om MeToo lyder hans indre monolog:

’Listen over politikere, skuespillere og journalister, der havde fået ødelagt deres omdømme og mistet alt de seneste år på grund af MeToo-sager, var lang og indimellem lidt tilfældig.' Selv er han selvfølgelig uskyldig.

Annonce:

Senere bliver han anklaget for sexistisk omgang med sine kvindelige ansatte; noget, han slet ikke kan genkende. Men lad os da lige dvæle ved hans tanker om en af dem: ’Havde hun overhovedet haft sex? Og i givet fald med hvilket køn? Med sin spinkle krop helt blottet for former, flade bryster og kortklippet hår var hun nærmest nonbinær at se på. Alligevel var hun køn, syntes Torp.' Alligevel? Okay, boomer.

’Nedsmeltning’ fungerer langt hen ad vejen som spændingsroman om politiske rænkespil og nødvendigt nævenyttige journalister. Desværre anvender Krause-Kjær løbende deus ex machina-løsninger (begivenhed, der uventet redder en håbløs situation, red.) for at binde enderne sammen. Beviserne for de konspirationer, Torp vil afsløre, falder nærmest ned i skødet på ham. Det punkterer spændingen, og romanen formår derfor ikke helt at levere det, den lover.

Niels Krause-Kjær

Født 1963.

Er uddannet journalist og har gennem en længere årrække været vært på DR2’s ’Deadline’ og P1’s ’Krause på tværs’.

Har tidligere været ansat på Jyllands-Posten, været lektor i politisk journalistik på Danmarks Medie og Journalisthøjskole og leder af journalistuddannelsen på Syddansk Universitet.

Derudover har han også været pressechef for den konservative folketingsgruppe.

I 2000 udkom hans første politiske spændingsroman, ’Kongekabale’, om journalisten Ulrik Torp. Romanen blev filmatiseret af Nikolaj Arcel i 2004.

’Nedsmeltning’ er fjerde selvstændige bind i Krause-Kjærs serie om journalisten Ulrik Torp.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Støjberg er bare på toppen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: