'Det er ligesom set før'

Lars Skinnebachs nye digtsamling, 'Patriarken falder', indeholder gode digte, men bogens tværæstetiske projekt er for gakket

Foto: Gyldendal
Foto: Gyldendal
Følg Underholdning
Følg Anmeldelser

Lars Skinnebach: ’Patriarken falder’. Digtsamling. Gyldendal. 96 sider. 199,95 kr.

'Kunst, der ikke beskæftiger sig med klimakrisen, er ikke værd at beskæftige sig med.'

Sådan stod der på bagsiden af Lars Skinnebachs digtsamling 'Øvelser og rituelle tekster' fra 2011, der startede bølgen af klimadigtning, der blev definerende for dansk litteratur i 2010'erne.

Klimaet og den politiske indignation er da også det primære tema i 'Patriarken falder'. Der bliver ikke lagt fingre imellem i klimakritikken, som når han skriver: 'De demokratiske systemer er allerede brudt sammen, idet de ikke kunne reagere inden for det nødvendige tidsrum, før de katastrofale klimaændringer var irreversible.'

Distraherende gøgleri
Værket er en affotografering af et tværæstetisk samarbejde mellem Skinnebach, Bananskolen - et kunst- og aktivismefællesskab - en hollandsk kunstnergruppe og kunstneren Pruttipal, som man må formode er 'the artist formerly known as' Goodiepal, Skinnebachs kunstner-kompagnon igennem en årrække.

Ved siden af digtsamlingen har de også indspillet digtene på albummet 'Bananskoledage'. Et album, jeg sagtens kunne have undværet. Mest af alt lyder den som en børne-cd på lsd. På en måde virker Skinnebachs og Goodiepals avantgardisme en smule bedaget. Det er ligesom set før.

Jeg forstår heller ikke samspillet mellem digtene og de gøglede illustrationer, som udelukkende virker distraherende for min læsning.

Men digtene er, når man læser dem for sig selv, gode og meget klassisk Skinnebach. Blandingen af det indignerede politiske og det lejlighedsvist ømme er Skinnebachs vandmærke og det, der har gjort ham til en af Danmarks mest interessante digtere.

'Patriarken falder' er bedst, når Skinnebach ikke bliver for doktrinær og lader poesien få plads.

Lars Skinnebach (f. 1973)

Dansk digter

Debuterede i 2000 med 'Det mindste paradis'

Han har udgivet en række digtsamlinger samt musik

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun er dansk politiks nyeste protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind