Gedigen debut på et underligt tidspunkt

Den dansk-svenske tv-serie ’Broen’ tegner lovende, men det virker som spild af god underholdning at sende den om onsdagen

'Broen' og det fine samspil mellem den kolde, sære Saga (Sofia Herlin) og den lune Martin (Kim Bodnia) lover godt. (Foto: Ola Kjelbye Fotografi AB)
'Broen' og det fine samspil mellem den kolde, sære Saga (Sofia Herlin) og den lune Martin (Kim Bodnia) lover godt. (Foto: Ola Kjelbye Fotografi AB)

'Broen', afsn. 1. Instr.: Charlotte Sieling. Medv.: Kim Bodnia, Sofia Helin m. fl. DR 1 onsdag aften.

Jeg lærer nok aldrig helt at gennemskue tv-programplanlæggere.

I søndags rullede første afsnit i anden sæson af DRs glimrende tv-serie ’Borgen’ over skærmen – og onsdag aften blændede DR op for den dansk-svensk-producerede ’Broen’.

Her følger vi den lune, danske politimand Martin (Kim Bodnia) og den iskolde svenske betjent Sagas (Sofia Herlin) bestræbelser på at komme til bunds i en bizar sag, der begynder med et mystisk kvindelig, som bliver fundet nøjagtigt på grænsen mellem Danmark og Sverige på Øresundsbroen.

God aftenkaffeunderholdning
Hvis det nu var fordi, serien var af ringe kvalitet, kunne jeg måske forstå, at man ikke venter med at sende den til, der mangler noget god aftenkaffeunderholdning om søndagen.

For det gør der faktisk det meste af året. Men kvaliteten lader på ingen måde til at fejle noget. ’Broen’ tegner tværtimod til at være godt, gedigent krimihåndværk i god dansk-svensk tradition med underspillet humor, en spændende og overraskende plot, lidt politik, glimrende skuespil, (u)sympatiske figurer, flotte billeder, god klipning – og en bitte smule splatter (men på ingen måde i stil med det TV2s mislykkede krimisplatter ’Den som dræber’ præsterede).

Om det med valget af onsdag aften kommer til at gå ud over antallet af mennesker, som vil nyde godt af underholdningen, vil tiden vise. Det vil i så fald være både en skam og spild af god tv-underholdning.

Ny primetime midt på ugen?
Men det kan selvfølgelig også være, at DR får danskerne til at droppe deres onsdags-badminton, og at de med ’Broen’ skaber en ny primetime midt på ugen? Jeg tvivler desværre.

Nuvel. Det første afsnit er som bekendt ofte det sværeste – det lykkedes dog fint at gøre i hvert fald undertegnede nysgerrig på de næste afsnit og de forskellige spor – en kvinde, hvis mand skal hjerteopereres, en mand der tilsyneladende frelser kvinder i nød og endelig historien om det to-delte kvindelig og en mulig bindegal, politisk motiveret gerningsmand. Hvordan hænger det mon sammen?

Ville jeg pjække fra onsdags-badminton for at finde ud af det? Måske. Men heldigvis går jeg ikke til badminton.