Jydehistorier

Der er langt mellem de glimtende perler fra den midtjyske muld, skriver boganmelderen om 'Midtjyske fortællinger'

Bedst er Mikkel Wallentins collage-tekst om stort og småt fra Brande. (Foto: Claus Bonnerup)
Bedst er Mikkel Wallentins collage-tekst om stort og småt fra Brande. (Foto: Claus Bonnerup)
Hans Otto Jørgensen, Svend Åge Madsen, m.fl.: 'Midtjyske fortællinger'
Redigeret af Lene Rikke Bresson 240 sider, 199 kroner. Forlaget Hald Hovedgaard

Hver egn har sine historier, der bør fortælles. Måske er det sådan, man har tænkt i Region Midtjylland. I hvert fald har man bedt 19 af områdets forfattere om at skrive en fortælling, der tager udgangspunkt i en lokalitet i regionen.

Med lys og lygte og sikkert en god portion slægtsforskning er det lykkedes at frembringe en bred buket af forfattere, der på et tidspunkt har slået sig løs i det midtjyske. I bogen møder vi tekster af rutinerede kræfter som Henning Mortensen, Hans Otto Jørgensen og Svend Åge Madsen samt yngre talenter fra det litterære parnas.

Derudover er der tekster af en række forfattere, hvis kendisgrad ikke rækker længere end til oplæsningsaftnerne på det lokale folkebibliotek.

Bogens historier er i sagens natur ret forskellige, men yndige naturbeskrivelser og romantisk hjemstavns-filosoferen går igen. Fine historier leverer de garvede drenge, Henning Mortensen og Svend Åge Madsen.

Flippede Brande
Mortensen med et klaustrofobisk hjemstavnsportræt af Sondrup og Madsen med en filosofisk gyser, hvor døden sætter sine egne spilleregler.

Bedst er dog Rasmus Nikolajsens poetiske versfortælling om Grenaa og Mikkel Wallentins viltre collage-tekst om stort og småt fra det flippede Brande.

Her findes de glimtende perler fra den midtjyske muld.