I drifternes vold

Kim Leine har med sin anden roman kurs mod at blive en af vores helt store forfattere, mener Ekstra Bladets anmelder

Det er svært at komme i tanke om andre forfattere lige nu med samme gehør og suveræne sprogsans som Kim Leine. (Foto: Mads Winther)
Det er svært at komme i tanke om andre forfattere lige nu med samme gehør og suveræne sprogsans som Kim Leine. (Foto: Mads Winther)
Kim Leine: Valdemarsdag

221 sider, 229 kr. Gyldendal


15. juni 1938 smadrer sømanden Erik kraniet på sin kones elsker. Udåden begås i et nøjsomt udlejningsværelse i Pisserenden (i København), som dengang stadig levede op til sit navn. Derpå er det drabsmandens plan at melde sig selv og tage sin straf.

Men det er svært, når solen skinner, og Globus-cyklens hjul hvisler ubesværet rundt i København og videre ud ad Strandvejen.

Og heldigvis for det. For undervejs i den pedaldrevne roadmovie hører læseren i flashback om Eriks togter på de syv have og om livet med den utro kone.

Fortællingen kommer fra den tidligere sygeplejerske Kim Leine, der sidste år debuterede med knytnæveslaget ’Kalak’.

Bogen var et brag af en erindringsroman, hvori Leine beretter om sin fars sexovergreb og flugten til Grønland, hvor et stofmisbrug ender med at sætte en stopper for jobbet i sundhedsvæsnet.

Også ’Valdemarsdag’ baserer sig angiveligt på faktiske hændelser i den norskfødte forfatters familie. Morderen Erik er Leines farfar, og i et efterskrift forklarer forfatteren, hvordan drabet og den efterfølgende straf har præget tre generationer.

Voldsom og velordnet
Sandfærdig eller ej så er ’Valdemarsdag’ en nøgternt registrerende roman, der tegner et imponerende tidsbillede.

Mest imponerende er Leines virtuost underspillede prosa, der fastholder læseren med sine knugende skildringer af det kuldslåede persongalleri.

På intet tidspunkt lader Leine sig rive med af sine farverige figurers bedrifter, og det må ellers have været fristende at male med den store pensel.

I stedet tøjler Leine sig selv i denne voldsomme og velordnede roman om et rastløst menneske, som er splittet mellem at lade selvkontrollen eller drifterne styre.

Det er svært at komme i tanke om andre forfattere lige nu med samme gehør og suveræne sprogsans som Kim Leine.