Så god var Seinfeld!

Jerry Seinfeld var både skarpladt og stor i slaget, da han vendte vrangen ud på sine danske fans

Jerry Seinfeld har klaret transformationen fra tv-stjerne til stand-up-komiker fantastisk. (Polfoto/Carsten Bundgaard)
Jerry Seinfeld har klaret transformationen fra tv-stjerne til stand-up-komiker fantastisk. (Polfoto/Carsten Bundgaard)

'Jerry Seinfeld Live', Forum, København, i aftes

LÆS OGSÅ: Casper C: - Jeg sluger Seinfeld råt

Med sin stærkt alternative sitcom ’Seinfeld’ blev Jerry Seinfeld uden sammenligning 90’ernes store tv-ikon. Og da han i aftes stod over for 1100 dedikerede fans i Forum, var han på en gang meget bevidst om sin status og klædeligt ydmyg, da han med glimt i øjet omtalte sig selv som ’din lille, mærkelige tv-ven fra Amerika’.

Man kunne frygte, at den nu 57-årige newyorker ville køre den hjem på renomméet, men sagt uden forbehold har han klaret transformationen fra tv-stjerne til stand-up-komiker fantastisk. Han plaffede løs med serier af skarpe skud, så vi indimellem var ved at dø af grin.

Han kom rundt om alt fra iPhone-feberen og et orgie af hån mod Blackberry-folket over nye medier som Twitter og Facebook til fedme og drikkevarer. Og han sluttede sit halvanden time lange show med forrygende verbal-karate på det, som ægteskabet gør ved kvinder og ikke mindst mænd.

– Ægteskab er to mennesker, som prøver at blive sammen uden at sige ’jeg hader dig!’.

LÆS OGSÅ: Seinfeld tjener 8,7 mill. på en aften

Ætsende kritisk
Seinfeld er blevet en moden mand med grå stænk, og hans komiker-univers er den hvide middelklasse, hvor forbrug og børn står højt på status-barometeret. Derfor ramte han også rent hos publikum, som mest var folk i alderen 35-50 år.

Jokes om manden, der mindes sin frihed fra før, han fik kone og børn, ved at gå i modetøj, der skulle gøre ham ti år yngre, men får ham til at ligne en idiot.

Manden, der langsomt opdager, at ægteskabet er som et skakspil, ’hvor brættet er lavet af flydende vand og brikkerne af røg’ – og uanset hvor meget han prøver, er han dømt til at spille på kvindens præmisser.

Bidende registreringer
Men Seinfelds virkelige styrke er hans ætsende betragtninger af et forbrugersamfund, der kører rundt ved at sælge spandevis af crap og junk til os alle. Hans bidende registreringer af meningsløsheden og livets absurditeter. Den måde, vi mennesker taler sammen på og er sammen på: Forstillelsen, falskheden, forfaldet.

– Jeg tænker altid på sære ting. Især alle de steder, hvor folk forventer, man skal opføre sig normalt. Når jeg står over for en i et selskab, tænker jeg pludselig: Jeg kunne slå ham ihjel med en saks! Jeg siger ikke, at jeg gør det, men jeg indrømmer, at jeg tænker tanken, sagde han tørt.

Og hvem kan sige sig helt fri fra den slags?

0 kommentarer
Vis kommentarer