Respektløse kongefortællinger

Gæsteanmelder Jan Monrad er særdeles rundhåndet med stjernerne til Morgen Ingemann og Bent Falberts respektløse kongebog

Jan Monrad er begejstret for disse to herrers samarbejde. (Foto: Henning Hjort)
Jan Monrad er begejstret for disse to herrers samarbejde. (Foto: Henning Hjort)
Morten Ingemann og Bent Falbert: 'Kongerækken - forfra og bagfra', 160 sider, 199 kr. (Ekstra Bladets Forlag)

Heldigvis er der ingen poder i den danske folkeskole, der længere mødes med krav om at stå på et ben og fremsige den danske kongerække udenad, og fra nu af er det også flintrende ligegyldigt. De kan bare slå op i Morten Ingemanns og Bent Falberts morsomme og respektløse gennemgang af alle tiders danske regenter fra Gorm den Gamle til Frederik 10.

Fra første sekund, man får bogen i hånden, trækkes mundvigene ubønhørligt og forsvarsløst op imod begge ører. Alene Ingemanns 54 festligt tegnede kongeportrætter er hele bogen værd.

Åbenlyst liderlige
Læg hertil chefredaktør Bent Falberts skarpe og satiriske pen, der med vid og elegance spidder den ene narrehue af en konge efter den anden. Som Falbert selv skriver i forordet:

’Der er ikke gjort forsøg på at skjule, at kongerækken i lange stræk består af mådeligt begavede, dårligt uddannede, drikfældige og åbenlyst liderlige personer.’

Nej, det må man sige, og det er netop det, der gør ’Kongerækken’ underholdende. Om Hardeknud f.eks. hedder det, at han ’bare var 17 år, men allerede et fjols, da han blev konge af Danmark’, og om Frederik 5. at ’han i sine branderter var mest optaget af at voldtage de kvinder, han mødte på sin vej’.

Ingemann og Falbert har med denne udgivelse føjet helt nye dimensioner til danmarkshistorien på en måde, der gør den både vedkommende og morsom. Kedeligt er det bestemt ikke.

Bogen er en oplagt gaveide til alle, der sætter pris på latter, og så vil jeg foreslå statsminister Anders Fogh Rasmussen at sende den i julegave til ambassadørerne fra en række arabiske lande samt Indonesien, Iran og Pakistan med en bemærkning om, at uden sjove tegninger går det slet ikke.