Anmeldelse: 'Skønheden og udyret' er eventyrlig flot

'Beauty and the Beast' på Det Ny Teater leverer formidabel underholdning

Her ses Tomas Ambt Kofod som Udyret og Maria Lucia som Belle i den eventyrlige musical 'Beauty and the Beast'. (Foto: Miklos Szabo)
Her ses Tomas Ambt Kofod som Udyret og Maria Lucia som Belle i den eventyrlige musical 'Beauty and the Beast'. (Foto: Miklos Szabo)

 

Det Ny Teater: 'Beauty and the Beast' af Alan Menken og Linda Woolverton. Iscenesættelse og koreografi: Lisa Kent. Scenografi: Terry Parsons. Med Maria Lucia Heiberg Rosenberg, Thomas Ambt Kofod, Preben Kristensen, Kristian Boland, Kenneth M. Christensen, Henrik Lund m.fl.

Så er den her igen. ’Beauty and the Beast’. Det Ny Teater har opført musicalen før, og det gør ikke noget, for den er en prægtig ting.

Jeg har ikke den fjerneste anelse om, hvorfor titlen er på udenlandsk, når det klassiske eventyr har en glimrende, dansk titel, ’Skønheden og udyret’. I stykket bliver den mandlige hovedperson jo for pokker heller ikke kaldt Beast.

Men jeg fortaber mig.

Sødmefuld uskyld
Disney-udgaven af eventyret, som musicalen bygger på, er ikke kun beretningen om kærlighed, der overvinder alt. Et klassisk Disney-tema.

I sin kerne er også fortællingen om et samfunds angst og foragt for mennesker, der er anderledes.

Opbyggeligt stof, med andre ord.

Maria Lucia Heiberg Rosenberg fik sit gennembrud i 2005 med netop rollen som Belle, og hun har stadig den rette udstråling af sødmefuld uskyld. Samtidig med at hun synger som en drøm, jo.

Thomas Ambt Kofod som udyret er også overbevisende, kunne jeg konstatere via min meget ungdommelige sidemand, der nogle gange følte sig kaldet til at holde hænderne for øjnene.

Prins Henrik
Preben Kristensen er en fest i festen som Lumiere, der taler som prins Henrik på en af de mere velformulerede dage.

Preben Kristensen har ikke alene spillet rollen på Det Ny teater før. Han lægger også stemme til figuren i Disneys tegnefilm, så her er en mand, der kan sin lysestage.

Jeg kunne nævne flere, men mest imponerende er nok de store, stramt koreograferede optrin, hvor scenen myldrer med sangere og dansere. Som i den storslåede ’Vær vor gæst’.

Bestikket danser, et piskeris laver pirouetter, et salt og pebersæt stepper og meget mere. En sand overdådighed.

Formidabel underholdning
Skal jeg være kritisk, og det skal jeg, så får Michael Lindvad ikke meget charme ud af rollen som Belles far. Muligvis fordi rollen ikke giver så mange muligheder.

Og prinsens forvandling til udyr og hans transformation tilbage til menneske trænger til finpudsning. Begge dele blev ved premieren udført så kluntet, at stykkets magi et øjeblik blev brudt, og det er skidt.

Men ellers – 'Beauty and the Beast' er formidabel underholdning og eventyrlig flot.