Anmelder om 1864: Noget lorterod

Dannevirkes fald blev et lille løft for ’1864’, men der er stadig god plads til forbedring

Her kan du se, hvad Ekstra Bladets anmelder mener om fjerde afsnit af 1864 (foto og redigering: Sarah Stilling Skrivergaard)

 

1864, afsnit 4. DR1, 2. november

’Er det ikke, det man siger: Det lille drama er altid det største’. Udtalelsen er her lagt i munden på Didrich, men selv om det er Ole Bornedal, der har skrevet replikken, lever han desværre ikke op til den i praksis.

For efter at han gennem små tre timer har stablet filmiske staveplader oven på hinanden, er det først nu, hvor det store drama – Den 2. slesvigske krig – for alvor går i gang, at ’1864’ løfter sig en anelse. Og dét skyldes primært fotografen Dan Laustsens flotte billeder fra slagmarken, hvor de ikke spares på lemlæstelserne. Ja, vi skal sågar også lige en tur omkring lazarettet, og nærbillederne af en mand, der højlydt får savet benet af må, være dagens obligatoriske provokation. Med mindre det da var de gamle grisebasser, der gerne ville have Claudia til at sutte den af på dem bag kroen.

Skandaløst ringe

Nu har Bornedal haft fire timer til at overbevise os om, at nutidssporet er en god ide, og missionen må indtil videre siges at være mere end mislykket. Med mindre det er for at give ham mulighed for at komme med udtalelser som følgende: ’Jeg forstår stadig ikke, hvad den der krig handler om’. Bare for at være helt sikker på, at den nu er feset ind på lystavlen.

Nej, vi må hellere tage den en gang til for de virkelig tungnemme: ’Krige kan være både nyttige og uundgåelige, den her var ikke nogen af delene’. Det er jo sådan noget, man skal vise i stedet for at fortælle. Og hvis man endelig vælger at sige det direkte det, så kunne man måske gøre det lidt mere elegant end med ’Sikke noget lorterod’.

Leth om '1864': Hellere Morten Korch

Pointen med den sindrige opbygning har vel været både at give os en baggrund for krigen og mulighed for at beskrive de mennesker, der udkæmpede den. Begge dele er lykkedes dårligt. Årsagen til krigen reduceres til en flok lallende nationalistiske politikere og voksne mænd, der fjoller med tinsoldater, og ingen af personerne er endnu kommet ud af deres skabeloner.

Derfor er vi også fuldstændig ligeglade med trekantsdramaet mellem Inge, Laust og Peter, som her til aften fik sin forudsigelige, foreløbige konklusion.

Helt slemt var opgøret mellem Inge og hendes mor, der sluttede med svadaen: ’Måske i jeres gamle forstokkede verden, men nu er det en ny tid, nu er det vores tid’. Øh, vi skriver 1864 og ikke 1964, ikke?

Anmeldelse: '1864' ligner Gøngehøvdingen 2

Vi fik også lige hevet en vulgærmarxistisk tysk soldat ind fra venstre, sikkert for at understrege, at det altid er de små kammerater, der må lægge liv og lemmer til, når de store drenge vil lege krig.

Så Dannevirkes fald var måske nok et lille løft for ’1864’, men det siger desværre mere om de foregående afsnit end om kvaliteten af dette.

 Instr.: Ole Bornedal . Medv.: Pilou Asbæk, Nicolas Bro, Sidse Babett Knudsen, Søren Pilmark m.fl.

Ole Bornedal hælder vand på Clement under live-tv

Her kan du se hele interviewet med Ekstra Bladets anmelder Henrik Queitsch

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller