Ballade med Beethoven

Teaterkoncert med sej musik og vilde 'akrobatiske' øvelser

Overdådige kostumer og akrobatiske øvelser i teaterkoncerten 'Beethoven'. Foto: Isak Hoffmeyer
Overdådige kostumer og akrobatiske øvelser i teaterkoncerten 'Beethoven'. Foto: Isak Hoffmeyer

 

Bellevue Teatret: 'Beethoven'. Idé og instruktion: Nikolaj Cederholm. Musik & tekst: Beethoven og Neill Cardinal Furio. Musikalsk arrangement: Brødrene Hellemann. Medvirkende: Bjørn Fjæstad, Jimmy Jørgensen, Claus Hempler, Lotte Andersen m.fl.

 

Hvad har komponisten Beethoven, maleren Turner, naturvidenskabsmanden Darwin og frihedshelten Mandela med hinanden at gøre.

Meget lidt, egentlig. Bortset fra at de er sammen på Bellevue Teatrets scene i forestillingen, som har navn efter den gode komponist.

Gamle Ludwig Van har nemlig leveret musikken - selv om han nok ville blive overrasket, hvis han hørte, hvad ensemblet gør ved den.

Som for eksempel når Darwin syngende gør rede for arternes oprindelse med melodi fra Pathétique-sonaten.

Det hele foregår på engelsk, stort set alt synges, og Neill Cardinal Furios vers er både mundrette og smukke, velsignet som de er med elegante og ubesværede rim.

Og så er hele balladen uforskammet underholdende.

En del af forestillingen foregår i luften. Foto: Isak Hoffmeyer
En del af forestillingen foregår i luften. Foto: Isak Hoffmeyer
 

 

Med hovedet nedad
Som vi kender det fra Cederholms andre teaterkoncerter er der godt med groteske kostumer, flyvende sangere og snoretræk.

Jo, vi har før set Jimmy Jørgensen hænge i et reb fra loftet med hovedet nedad, mens han synger. Men flot er det nu alligevel.

Og helt hysterisk er det, når Beethoven betrædes af sin elskede Josephine - en imponerende Mareike Wang - som vandrer hen over hans ansigt for til sidst at placere sin fod i hans mund.

Hurlumhej
Handlingen er oprigtigt talt noget rod, men samtlige aktører spiller og synger smukt de mange utroligt fine melodier, som brødrene Hellemann har plukket i Beethovens omfangsrige produktion.

Et sted inde i hurlumhejet er historien om fire mænd, som alle gennemgår en personlig tragedie og siden kæmper sig tilbage til lyset.

Mest bevægende er Darwins tab af sin ældste datter, men Bjørn Fjæstad i titelrollen gestalter også gribende komponistens sorg over at miste sin hørelse.

Men det hele virker nu alligevel mest som et velkomment påskud til at fyre en pokkers mængde god musik og mange fine sange af.

Med brug af alskens festlige snurrepiberier undervejs.

Og det virker. Har du mulighed for det, synes jeg, du skulle tage til Bellevue Teatret i den nærmeste fremtid. Du vil næppe fortryde det.

 

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?