Annonce:
Annonce:

Her er den nye Harry Potter-bog: Det bliver ikke bedre

Selv om den nye bog er et teatermanuskript er den en seksstjernet oplevelse

Millioner af mennesker verden over har allerede købt bogen, da den udkom på engelsk i oktober. (Foto: PR)
Millioner af mennesker verden over har allerede købt bogen, da den udkom på engelsk i oktober. (Foto: PR)
Annonce:
Følg Underholdning

 

 

’Harry Potter og det forbandede barn’

J.K. Rowling og co. på dansk.  Gyldendal. 330 sider. 199 kr.

Da ’Harry Potter and the cursed child’ udkom på engelsk i oktober blev denne anmelder svært begejstret og kaldte det den bedste Potter-bog nogensinde.

Denne vurdering har ikke ændret sig efter at ’Harry Potter og det forbandede barn’ i nat udkom på dansk. Trods et par små fjollerier i oversættelsen og et par tråde, der skal strækkes lidt langt for at få enderne til at mødes, så er det også på dansk en herlig bog.


Harry Potter er ikke altid lige heldig, når han forsøger sig med faderlige samtaler med sønnen, Albus. Foto. PR

Og begrundelserne er de samme: Bogen har rigtigt mange lag og kan læses af både små og store. For de yngste Potter-fans vil det være en spændende bog med sidefortællinger om problemstillinger, de kender fra deres egen verden.

Annonce:

Harry Potter-stjerne vil ikke tilbage til populær rolle

For de mere modne er der en masse psykologi pakket ind i action og fantasy - og det er ganske simpelt fremragende gjort.

Socialrealisme
Bogen handler om et far-søn-forhold, og den side behandles så fint: En søns forventninger til sin far. En fars forventninger til sin søn. En drengs forventninger til sig selv, og en ung teenagedrengs vanskeligheder med at finde sig selv i forhold til sine søskende, sine skolekammerater, sin skole - ja hele sin verden.

Magisk læsning: Rørende og spændende ny Harry Potter-bog

Denne socialrealisme får dog ikke lov til at kede nogen, men pakkes godt ind i magi og skøn spænding.

Annonce:

Da jeg vil ikke ødelægge oplevelsen for de mange læsere, som enten har stået i kø i nat for at få bogen så frisk som muligt, eller som får den købt i nær fremtid, vil jeg ikke komme så meget ind på handlingen. Dog vil jeg sige, at der er dejligt mange små overraskelser.


Albus og Scorpio stikker af fra Hogwarts. Foto. PR

F.eks. ved Potter-veteranerne, at Malfoy-familien er noget skidt. De er onde dødsgardister, og nu tyder noget oven i købet på, at fru Malfoy er blevet besvangret af selveste Lord Voldemort.

Af samme grund er Harry Potter, som nu er chef for troldmændendes PET, ikke vild med, at hans mellemste søn Albus Severus Potter er ven med ærkefjendens, Draco Malfoys søn, Scorpio.

Angst og fordomme
Igen er der en morale, som mange vil kunne bruge: Forhindrer angst én i at tænke rationelt? Hvor meget skade kan fordomme gøre? Og sidste men ikke mindst det helt bibelske spørgsmål: ’Nedarves den fædrene synd på barnet’?

Det er faktisk meget vigtige elementer, som J.K. Rowling og medforfatterne John Tiffany og Jack Thorne holder fokus på.


De onde kampe udkæmpes de mørke steder. Foto. PR

Annonce:

Det hører også med til forberedelsen forud for læsningen, at handlingen begynder der, hvor bog nummer syv ’Harry Potter og Dødsregalierne’ slutter, samt at det er en god idé at genopfriske ’Harry Potter og Flammernes Pokal’. Formentlig kan man sagtens få noget ud af denne ottende Potter-bog uden at kende de syv forudgående, men det letter selvsagt forståelsen i de mange flashbacks i bogen, hvis man er kender af universet.

Harry Potter-teaterstykke vækker opsigt i London

Ondskab har mange ansigter og kan skjule sig de mest forrygende steder, og sentensen ’vær forsigtig med, hvad du ønsker’ bliver mere aktuel end nogen sinde.

Livsklogskab
Der er så mange rørende steder i bogen - hvor menneskeligheden fortrænger den actionprægede historie - for eksempel et sted i første del, hvor professor Dumbledore træder frem for Harry Potter i et af den gode troldmands-verdens mange Dumbledore-malerier.


Harry Potter må igen konfrontere sig med Lord Voldemorts kræfter. Foto: PR

Der er igen ballade med teenageren Albus, og Harry er som far helt ødelagt.

- Vi kan ikke beskytte de unge mod at komme galt af sted. Smerte skal og vil opstå, siger den gamle Hogwarts-rektor.

- Er det så meningen, at jeg bare stå og se til? spørger den fortvivlede Harry.

Annonce:

- Nej, det er meningen, at du skal lære ham at håndtere tilværelsen, forklarer Dumbledore.

Den rørende livskloge lille dialog er sammen med mange andre med til at give bogen tyngde og hæve ’Det forbandede barn’ op over den fornøjelige action og kulørte fantasy.


Professor Dumbledore øser af sin livskundskab fra sit portræt. Foto: PR

Spirende kærlighed
I de gamle Potter-bøger mærkede man i takt med, at Harry, Ron og Hermione voksede op, den spirende kærlighed. Det gør man også i ’Det forbandede barn’. For selvfølgelig er der en pige på sidelinjen: Rose. Datter af Hermione Granger og Ron Weasley - en rigtig lille rappenskralde, som selvfølgelig er god til alting.

Nu bliver Harry Potter-euforien startet på ny

Hende kommer vi til at høre MEGET mere til i de kommende Potter-fortællinger, der utvivlsomt dukker op, for når først katten er ude af sækken, og Potter-mania hærger over hele verden, vil Potter-fans skrige på flere bøger.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

... Røveri, narko og drabforsøg

... Se tv-kokkens favorit

Annonce:
Imperiets skødehunde
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: