Skuffende sæson af 'Broen'

Tredje sæson af 'Broen' lignede mest et langt tilløb til sæson fire

Saga og Henriks skæbner flettes tilsyneladende endnu nærmere sammen i den kommende sæson af 'Broen'.(Foto: Carolina Romare/DR)
Saga og Henriks skæbner flettes tilsyneladende endnu nærmere sammen i den kommende sæson af 'Broen'.(Foto: Carolina Romare/DR)

 

'Broen III'. Instr.: Henrik Georgsson m.fl. Vist på DR1

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg var stor fan af de to første sæsoner af ’Broen’, men her i tredje ombæring har det været noget sværere, at holde begejstringen i live. Jeg er tværtimod blevet mere og mere irriteret efterhånden som den kringlede historie er blevet rullet.

Igen var vi vidne til en række spektakulære mord formet som en række gåder eller rebusser. Men det virkede som om forfatterne måske var klar over, at man ikke havde nogen stærk hovedhistorie, hvilket man så forsøgte at dække over med en nærmest endeløs række af mere eller mindre (ofte det sidste viste det sig) relevante sidehistorier, som det som sagesløs seer var stort set umuligt at navigere i.

Endnu værre var det, at man ret hurtigt blev ligeglad. Og så er det altså virkelig dårlig stil, at lade de to vigtigste underplots (hvorfor skulle Saga hænges op på sin mors død og hvad skete der med Henriks familie?) hænge i luften til den åbenlyst allerede planlagte fjerde sæson. Det er simpelthen tv-mæssig narrefisse.

Kim Bodnia om 'Broen': Jeg ser den ikke

Bevares, jeg er stadig vild med seriens kuldslåede æstetik og velsmurte tristesse lige som Nicolas Bro på alle måder gjorde en god figur. Sofia Helin er også stadig en fornøjelse som Saga, hvis sære figur hun bliver ved med at tilføre nye nuancer.

Til gengæld lykkedes det aldrig Thure Lindhardt at opveje tabet af Kim Bodnia, da hans pilleslugende Henrik virkede sært underskrevet og jeg må indrømme, at jeg aldrig helt slugte historien om hans spøgelsesfamilie.

At Emil (Adam Pålsson) skulle være så indebrændt, at han stod bag alle disse mord, blev aldrig ordentlig motiveret, men flagrede blot som en påstand vi var nødt til at sluge for at få tingene til at hænge nogenlunde sammen.

Thure Lindhardt kæmpede for sin rolle i 'Broen'

Der var i det hele taget noget stærkt konstrueret over fortællingen denne sæson. Den slags er selvfølgelig altid en konstruktion, men kunsten er jo, at det skal man helst glemme, mens man ser på. Det gjorde man ikke her. Måske fordi det var lidt klodset gjort.

Der var simpelthen lige lidt for mange ’tilfældigheder’ og usandsynligheder hobet oven på hinanden til man kunne ignorere det. Så i stedet for at blive grebet sad man oftere og funderede over, hvad de nu ville hitte på. Og det er aldrig noget godt tegn.

Thure Lindhardt kunne ikke styre det: Derfor slettede jeg min Facebook-profil

Bl.a. virkede det nærmest ufrivilligt komisk, da Saga og Henrik ved et såkaldt tilfælde befandt sig på den ellers ret øde Saltholmen i præcis samme sekund, som Emil var ved at lægge sidste hånd på sit værk. Lige som kavaleriet altid kom drønende ind fra højre i sidste sekund i fordums westernfilm.

Alt i alt en skuffende omgang som forhåbentlig genvinder styrken i sæson fire, hvor vi åbenbart skal følge de to nu arbejdsløse/suspenderede politifolks søgen efter Henriks børn.