Tartuffe rocker

Sceneskiftene bliver udført så kluntet, at de nærmest er en fest i festen

Tartuffe - Jens Albinus - sidder med musikerne i PowerSolo, mens Niels Ellegaard (tv), Bodil Jørgensen (th) og resten af husholdningen lurer på dem. (Foto: PR/Rumle Skafte)
Tartuffe - Jens Albinus - sidder med musikerne i PowerSolo, mens Niels Ellegaard (tv), Bodil Jørgensen (th) og resten af husholdningen lurer på dem. (Foto: PR/Rumle Skafte)

 

Betty Nansen Teatret: Tartuffe af Molière. Instruktion: Milan Peschel. Scenografi og kostumer: Magdalena Musial. Oversat - elegant - af Jesper Kjær. Musik: PowerSolo. Med bl. a. Jens Albinus, Niels Ellegaard, Bodil Jørgensen, Ulla Henningsen, Michael Moritzen og Molly Blixt Egelind.

Molière skrev komedien 'Tartuffe' i 1660'erne, og det blev første gang opført ved Ludvig XIV's - Solkongens - hof. Kan sådan et stykke have budskab til vore dages Danmark?

Ork ja, for så vidt som vi nok alle har mødt typen Tartuffe, den skinhellige og opportunistiske, kyniske og sleske person, som fedter sig gennem tilværelsen, og som er helt blottet for en kerne af ægthed.

Forblændet
Patriarken Orgon har en glimrende tilværelse. God økonomi, dejlig kone og en datter, der både er forelsket i og forlovet med en flink ung mand.

Men Orgon forblændes af Tartuffe, som ikke kun er ude efter Orgons hus og formue, men også både hans hustru og datter. Det er jo noget afskyeligt noget, og hvordan skal det dog gå?

I den tyske instruktør Milan Peschels opsætning følges forlægget et pænt stykke af vejen, og replikkerne er såmænd også på vers, ganske som i originalen. Det lyder lidt sært og langstrakt i begyndelsen. Ikke mindst fordi de første fem minutter foregår i et mørke, der kun brydes af en kandelaber eller to.

Yppig Bodil Jørgensen
Men så kommer der ellers gang i løjerne.

Niels Ellegaard er overdådig morsom som den koleriske ægtemand, der er i færd med at skænke både datter, gods og guld til Tartuffe.

Der spilles suverænt af Jens Albinus som en hul skal, grænseløs i sine ambition og liderlighed og uden moral:

- Hvis man gør det diskret, så synder man ikke, som han forklarer Orgons hustru, der spilles af en yppig Bodil Jørgensen proppet med sund fornuft.

Kluntet
Milan Peschel lader i sin opsætning os ikke et sekund i tvivl om, at vi sidder og ser på et teaterstykke. Et typisk replikskifte:

- Er han væk?

- Nej, han løber rundt på bagscenen.

Sceneskiftene bliver udført så kluntet, at de nærmest er en fest i festen.

Og så er der den elegante og velfungerende musik leveret af PowerSolo - brødrene Kim og Bo Jeppesen. De spiller det ene øjeblik metal rock, det næste et drivende, sentimentalt country-nummer. Og en del derimellem.

Jeg lo vældig meget.

Min ledsagers væsentligste anke er, at Jens Albinus ikke tager bukserne af, som han ellers på et tidspunkt ser ud til at ville gøre.