Gintberg pisser på Dyne-Larsen

Den 54-årige komikers seneste show er måske ikke hans skarpeste, men stadig bedre end de fleste andres

Jan Gintberg skyder med humoristiske spredhagl, men rammer stadig forbløffende ofte plet. Foto: PR Foto
Jan Gintberg skyder med humoristiske spredhagl, men rammer stadig forbløffende ofte plet. Foto: PR Foto

'Jan Gintberg reder verden - Live 2018. Bellevue Teatret, Klampenborg 25. januar.  Spiller landet over til 26 maj. Derefter igen til efteråret.

Husker du 'Tæskeholdet'? Her er de i dag '

Hvad er en komikers rolle egentlig? Ja, ifølge den 54-årige Jan Gintberg, der her til aften havde premiere på sit seneste soloshow 'Gintberg reder verden' (og ja, det skal staves med et d), er det at være mere sær og mærkelig end virkeligheden. Men som han også selv måtte indrømme, så  er det blevet en stort set umulig opgave i dag.

Men så kan man da i det mindste med mandens egne ord 'lufte sine fordomme - for de har godt af, at blive luftet en gang i mellem'. Hvis det vel og mærke bliver gjort med det altafgørende glimt i øjet. Og det gjorde han så med den vanlige blanding af komisk timing, begavelse og et let kolerisk temperament, der er blevet hans særkende. Man skal med andre ord kunne med hans ind i mellem lidt skingre facon, for helt at kunne nyde løjerne.

Gintberg i 'frit fald' ønsker Grundloven tillykke

Men bag det høje stemmeleje, de store armbevægelser og den grovkornede humor - der altid lige får en tand til, når han ikke har det landsdækkende tv-medies  præmisser at tage hensyn til - ligger der jo et både skarpt og kringlet sind, der ved blot at dreje optikken en lille smule kan kaste et både overraskende, tankevækkende og ikke mindst morsomt blik på verden anno 2018.

Og selv om han selvfølgelig tager udgangspunkt i sig selv, og både kone og børn må lægge ryg til vittighederne, se ender Gintberg modsat en del af sine yngre kollegaer aldrig i det narcissistiske navlepilleri, der forveksler egen selvforblændelse med spas.

Så han begiver sig heldigvis med humoristiske syvmileskridt ud i den verden, vi andre også befinder os i. Den verden, hvor folk bliver mejet ned af en bus, fordi de har for travlt med at glo på busplanen på deres telefon. Det er jo så tragisk, at det er morsomt.

Giv Gintberg en stor hånd

Eller når demokratiet sammenlignes med et IC4-tog. 'Men det virker jo ikke? nej, men det var det, vi kunne blive enige om'. Blandt ofrene i aftenens verbale skydetelt var blandt meget andet vores discount-kultur, Dyne-Larsen (især), Tripadvisor, Mads og Monopolet (hvor Gintberg jo ofte selv sidder i panelet, men en ægte komiker er ikke bange for at skide i egen rede), frikadelle-sagen, friblødning, fundamentalister og patriarkatets sammenbrud - sidstnævnte blev der vist kun grædt krokodilletårer over.

Så selv om man ikke ligefrem blev løbet over ende med nye indsigter og godt kunne ønske sig lidt klarere fokus og retning i showet, så ramte mange af spredhaglene alligevel plet. Så man kan snildt begive sig ud på det gyngende svar på 'humorens Noahs Ark', hvor man i det mindste kan få luftet lattermusklerne mens man holder den kommende undergang stangen i halvanden times tid.

Og så holdt jeg meget af hans ode til kedsomheden. Jeg er også sikker på, at vi ville have godt af at kede os noget mere. Han gjorde dog ikke selv meget for sagen.  

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?