Komikeren Geo rammer bunden

Hans seneste show 'Hva' så nu' handler om kræft, skilsmisse, død og fallit - og er i lange passager ret morsomt

Geo er gået til psykolog (Thomas Skov). Foto: Sissel Abel
Geo er gået til psykolog (Thomas Skov). Foto: Sissel Abel

Geo & Thomas Skov: 'Hva' så nu?' Bremen Teater, Kbh. 31. januar. Spiller landet over til 18. maj.

Komiker spændt inden premiere: Konen skrider nok fra mig

For fem år siden fik komikeren Geo konstateret kræft - først i testiklerne og siden i lungerne. Det har af gode (eller knap så gode) grunde ændret hans liv både personligt og professionelt. Hvad sidstnævnte angår har sygdommen indtil videre resulteret i to bøger og to comedyshows.

Det seneste af sidstnævnte har lige som som den seneste bog fået titlen 'Hva' så nu', og handler om hvordan man kommer videre efter sådan en omgang. ikke mindst da han i løbet af perioden, hvor han prøvede at komme til hægterne igen, også blev skilt, gik på røven økonomisk og mistede sin far (sidstnævnte er en god ting, forstår man). Tilmed fyldte han også 40 år med de overvejelser det nu bringer med sig.

 

Der er med andre ord noget på spil her. Og det er jo altid et godt udgangspunkt.

Geo har denne gang allieret sig med tv-værten Thomas Skov, og showet kører i to sideløbende spor.I det ene følger vi Geos besøg hos en psykolog (spillet af Skov), hvor han skal bearbejde sine oplevelser, og disse fem årlige konsultationer afbrydes så af seancer, hvor Geo i vanlig stand-up stil er alene på scenen.

Geos store frygt: Håber nedfrosset sæd virker

Begge dele kan noget. Men har bestemt også sine svage sider. Skovs facon er jo den lidt kantede figur, men i rollen som psykolog virkede han på premiereaftenen overordentlig stiv i det, mens hans noget upassende spørgsmål for ofte kammede over i det decideret karrikerede. Det kunne godt have været eksekveret mere elegant for nu at sige det pænt, men det kommer måske med rutinen.

Og så er det alt for tydeligt, at Skov aldrig har røget pibe i virkelighedens verden. Derfor bliver det blot en unødvendig og distraherende rekvisit, som blot gør Skovs figur endnu mere utroværdig.

 

Til gengæld er Geo for det meste ret sjov, når han sidder der og vrider sig i læderstolen, og er en stor undskyldning for sig selv. Det er absolut showets egentlige clou. Også fordi det er tydeligt, at Geo har været lige der - selv om overdrivelse selvfølgelig fremmer forståelsen.

Det gør den til gengæld ikke i Geos solopassager, hvor der bestemt også er morsomme elementer, men i min optik stadig har for mange reminiscencer til Geo den yngres skabagtige facon med groteske grimasser og skinger stemmeføring, som nogle måske finder morsom. Jeg er ikke blandt dem.

Thomas Skov er dybt forelsket: Jeg vil have flere

Også fordi det mest af alt virker som om, Geo ikke selv helt tror på, at teksterne er rammende nok i sig selv (hvilket de for en stor del er), og så bare går efter det nemme grin. Drop det.

Han har også - især i beskrivelsen af sin skilsmisse - ind i mellem svært ved helt at finde balancegangen mellem det ærlige og det ærgerlige. Det er helt ok at være selvudleverende - det kan tilmed være befriende - men at udlevere andre er blot mangel på format.

 

Jeg forstår heller ikke helt, hvorfor hans lettelse/glæde over farens død skal med. Han var muligvis et dumt svin, men hvorfor vi som publikum skal inddrages i det, bliver aldrig klart. Og slet ikke sjovt. Det virker mest af alt som noget indebrændt stof, der nok burde luftes i en anden sammenhæng. Bitterhed er aldrig latterfremkaldende. Allerhøjest latterligt.

Der er med andre ord virkelig mange gode takter og sjove øjeblikke i 'Hva' så nu?', men stadig også for mange steder, hvor en gevaldig opstramning ville hjælpe gevaldigt. På bundlinjen står, at jo mindre fjollet Geo er, des bedre virker hans humor. Drop drengestregerne og tro på det.