'Mercur'-premieren: Det svingede ikke en meter

TV2 Charlies nye seriesatsning kom noget stivbenet fra start

De tre hovedpersoner i 'Mercur: 'Flemming (Anders Jessen), Jan (Jon Lange) og Anne-Marie (Neel Rønholdt). Foto: TV2
De tre hovedpersoner i 'Mercur: 'Flemming (Anders Jessen), Jan (Jon Lange) og Anne-Marie (Neel Rønholdt). Foto: TV2

'Mercur'. Afsnit 1. TV2 Charlie, 6. marts.

Piratstationen Radio Mercur, der blev startet i 1958 af Peer Jansen og Ib Fogh og sendte fra internationalt farvand i Øresund (og senere Storebælt) - og derved brød Statsradiofoniens stivbenede monopol på radiospredning med den reklamefinansierede Radio Luxembourg som forbillede - er helt sikkert en god historie.

Af uransagelige årsager er det dog ikke den man har valgt at fortælle i TV2 Charlies nye (og første?) seriesatsning 'Mercur', der er baseret på en ide af Adam Price og har Søren Frellesen som hovedforfatter.

Andreas Jessen, Neel Rønholt og Jon Lange kører mod nye eventyr i 'Mercur'. Foto: Christian Geisnæs/TV 2 Danske kendte Radio Mercur: Anholdt for at spille popmusik

I stedet har man bygget et univers med fiktive karakterer op omkring virkelighedens Mercur. Der optræder godt nok 'rigtige' personer som Ib 'Rock' Jensen, Ib Glindemann samt Nina & Frederik, men historiens primære personer er alle frit opfundne.

Det kan selvfølgelig være fordi, at man derved har mulighed for at skabe en mere dramatisk fortælling, der blot tager afsæt i de egentlige begivenheder. Men hvis det har været intentionen, så er det ikke helt lykkedes her i det indledende afsnit, hvor de medvirkende mere fremstår som repræsentanter for forskellige positioner og samfundslag end egentlige personer af kød og blod.

I sommeren 2014 blev skuespillerparret forældre. Foto: Tariq Mikkel Khan Danske kendte Nyforlovet dansk stjerneskud afslører: Sådan friede jeg

Men det kan selvfølgelig nå at ændre sig undervejs. Det er tydeligt, at serien ikke har været udstyret med det største budget, og det derfor er de indre linjer - det vil sige persongalleriet og deres indbyrdes relationer - man er nødt til at satse på. Og der er noget at arbejde med for seriens to mandlige hovedpersoner, halvrebellen Flemming (Andreas Jessen) og rigmandssønnen Jan (Jon Lange), hvor især førstnævnte spiller som kom han direkte fra 'Badehotellet'. Så lader der til at være flere krummer i den ambitiøse, enlige mor Anne-Marie (Neel Rønholt).

Der er ti afsnit at gøre godt med, så det er alt for tidligt at fælde en egentlig dom over serien, som i hvert fald på papiret har potentiale, da den udspiller sig i en væsentlig brydningstid med en spirende ungdomskultur, opblødning af fastlåste samfundsnormer samt pop- og rockmusikkens fremkomst.

Men anslaget svingede altså ikke en meter. Desværre.

Medv.: Andreas Jessen, Jon Lange, Neel Rønholt, Peter Ganzler med flere. Konceptuerende instruktør: Charlotte Sachs Bostrup. Hovedforfatter: Søren Frellesen.