Mord på menuen

Anmeldelse: Mord på menuen er det nye sort. Netflix-succesen ’Tiger King’ sætter nye niveauer for tv-branchens kynisme

Joe Exotic med en af sine mange rovdyr. Foto: AFP Photo/Netflix
Joe Exotic med en af sine mange rovdyr. Foto: AFP Photo/Netflix
Følg Underholdning

TV-SERIEN TIGER KING

Baseret på hypen er jeg sikkert den sidste, der ser med, men jeg er forhåbentlig ikke den første, der tænker, at vi alle bliver vildledt i underholdningsindustriens demoraliserede navn. ’Tiger King’ er ikke bare et studie i excentrisk, ja, nærmest komisk kynisme foran kameraet – den afslører også en ny tendens: At en stor, flot Netflix-produktion sagtens kan spille samtlige medvirkende ud mod hinanden i en uopklaret ’true crime’-serie, hvis bare den kalder sig dokumentar frem for reality. Og at det åbenbart betragtes som uproblematisk, hvis det bare går ud over taberne i bred forstand; i det her tilfælde et eksotisk sammenrend af mere eller mindre usympatiske rednecks.

Jeg har set anmeldere kalde dem fuckups. Jeg vil være så fordomsfri at sige, at man i forhold til medieeliten kan kende dem på den kulørte tøjsmag, de vilde tatoveringer og de iøjefaldende tænder, enten i form af en ekstrem tandblegning eller fordi halvdelen af overmunden er blevet ryddet af metamfetamin.

Persongalleriet er kuriøst, men uoverskueligt i den timelange produktion. Hvis du lige er faldet ned fra månen, så er der to ting, du skal vide: En virus kaldet corona hærger kloden, og derfor er alle mennesker lige nu inden døre, hvor de altså dyrker en galoperende bøsse og countryelskende original ved navn Joe Exotic. Han elsker opmærksomhed og ejer en zoo overfyldt med tigre og løver, som han værner om med næb, kløer og fuldautomatiske skydevåben. Især kæmper han verbalt mod en kvinde ved navn Carole Baskin fra Big Tiger Rescue, der mener, at Joe mishandler dyr, hvilket han gør. Til gengæld tjener Baskin styrtende på at agere tigermor, og måske har hun endda dræbt sin eksmand og smidt ham for løverne i sin rescue-zoo.

Det skændes de om på internettet – hvem der er bedst og værst mod dyr og mennesker. Hele serien handler sådan set om, hvem der er mest nederdrægtig blandt de mange crazy karakterer. Joe planlægger at få Carole myrdet, eller gør han? Eller er det et setup, fordi andre vil skaffe Joe af vejen, så de kan overtage hans tigerbusiness? Kort sagt, de sædvanlige intriger, du kender fra dit reality-tv, er officielt blevet dødkedelige. Reality-tv med mord på menuen er det nye sort eller det nye skrå, om man vil.

’Tiger King’ er en sump af en skråsovs. Serveret uden filter og fyldt med anløbne karakterer, der gerne stikker andre i ryggen, hvis det kan redde deres egen røv. Problemet er, at folkene bag filmen i den grad optræder som agents provocateurs – også med skjult kamera. Man bliver i tvivl om, hvordan realiteterne ville have udspillet sig uden et tv-hold. Man bliver faktisk ikke klogere, kun dummere. Man ender med forvirret at stille sig selv spørgsmålene: Hvem manipulerer med hvem? Hvad er iscenesat, og hvordan har det påvirket den virkelige virkelighed?

Alle børnene sad på spring, men på DR kørte det hele i ring

Hovedpersonen Joe Exotic sidder i dag fængslet, fordi kameraer altså kunne og ville blive brugt imod ham. Han havde sin egen internet-kanal, senere fik han sit eget reality-show, og så kom der altså et filmhold forbi. Kamera filmer kamera, der filmer kamera. Jow tak, Joe er nu berømt i medierne, men intentionen om at underholde og skabe drama for enhver pris var måske det, der fik ham til at true Carole Baskin. Først for sjov ved f.eks. at skyde hovedet af en lolitadukke, der lignede hende. Indtil det sidst så ud, som om han rent faktisk kunne finde på at bestille et lejemord. Og måske gjorde det!

Det eneste, kameraet ikke forholder sig til, er sin egen rolle. Det er det største selvbedrag. Vi ser folk på bunden, der er nødt til at træde på andre for selv at blive til noget. Det samme kan man sige om selve filmproduktionen. Det er en kynisme, der måske også burde efterlade seeren med en dårlig smag i munden, om man er godt underholdt eller ej.

Så du også 'Tiger King'? Her er de vilde hovedpersoner i dag

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind