'Mord uden grænser': Vanedannende

DR's nye søndagssatsning er en bundsolid eurokrimi med markante danske fingeraftryk

Lars Mikkelsen viser igen, at han er en skuespiller med uovertruffen troværdighed. (Foto: DR/Johan Voets)
Lars Mikkelsen viser igen, at han er en skuespiller med uovertruffen troværdighed. (Foto: DR/Johan Voets)

 

'Mord uden grænser'. Instr.: Kathrine Windfeld. DR1, 22. februar

’Mord uden grænser’ eller ’The Team’ som den hedder ude i verden, er både foran og bag ved kameraerne en paneuropæisk produktion, men med meget markante danske fingeraftryk.

Seriens hovedforfattere er nemlig makkerparret Peter Thorsboe og Mai Brostrøm, den nyligt afdøde Kathrine Windfeld er konceptuerende instruktør og seriens flotte production design og art direction er også skabt af danske kræfter, henholdsvis Søren Gam og Knirke Madelung.

Og så er der selvfølgelig troværdigheden selv, Lars Mikkelsen, i en af hovedrollerne som politimanden Harald Bjørn, der er den danske deltager i det såkaldte Joint Investigation Team, som sammen med Jackie Mueller (Jasmin Gerat) fra Tyskland og belgiske Alicia Verbeek (Veerle Baetens) skal forsøge at opklare mordene (eller skal vi snarere sige henrettelserne) på tre prostituerede i København, Antwerpen og Berlin.

Hvilket selvfølgelig viser sig, at være en del af en meget større sag om menneskehandel og meget andet ondt.

Lars Mikkelsen: Kathrine var en skøn dame  

’Mord uden grænser’ er på ingen måder banebrydende fjernsyn, og som det ofte er med den slags indledende afsnit, er der mange bolde der skulle smides op i luften, når vi nu skal nå fire mord plus have introduceret tre hovedpersoner og deres forskellige baglande. Og oven i købet have at vide, at to af dem har en tilsyneladende ikke uproblematisk fælles historie samt at den tredjes chef vist nok ikke spiller med helt åbne kort.

Men det ses tydeligt, at vi er i rutinerede hænder – forfatterne har tidligere stået bag bl.a. ’Rejseholdet’ og ’Ørnen’ (vi glemmer lige den småkiksede ’Livvagterne’), og Windfeld har bl.a. lavet ’Broen’ og Jan Guillou-filmatiseringen ’Hamilton: I nationens interesse’.

Dansk succes-instruktør er død  

Plottet fænger umiddelbart, personerne virker som nogen, man har lyst til at lære nærmere at kende og på det tekniske plan er sagerne også yderst kompetent skruet sammen – alene lydsiden er en fornøjelse.

Der bliver på ingen måde skrevet tv-historie med denne indledning, men som fængende krimi-underholdning til aftenkaffen sådan en mørk vinter søndag sørger hele holdet for at det fungerer upåklageligt. Og det bliver endnu bedre næste gang, når tingene for alvor spidser til, kan jeg godt røbe.

Medv.: Lars Mikkelsen, Jasmin Gerat, Veerle Baetens, Carlos Leal m.fl.

Tidl. DR-chef: Kathrine Windfeld skulle lave ny tv-serie  

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.