Potent og patetisk Top Gun II

Potent, patetisk, patriotisk, pladdersentimental og for meget af det gode. Der er gået 36 år, og fortsættelsen til den ikoniske 'Top Gun' er langt bedre og mere ægte, end man skulle tro

Se traileren til 'Top Gun: Maverick' her.
Følg Underholdning

 

Top Gun: Maverick. Instr. Joseph Kosinski. Premiere d. 27. maj

Feminister vil nok synes, Tom Cruise flyver rundt i en meget stor pik. Og det gør han sådan set også. Det er manspreading på stort lærred.

Pete 'Maverick' Mitchell er ikke en del af fremtiden. Fortiden kalder, 1986 for at være helt nøjagtig, og de år har besynderligt nok ikke efterladt en nævneværdig rynke hos Tom Cruise. Karakteren Maverick er fastspændt i en testosteron-tung tidslomme, stadig iført Ray-Bans og lige lovlig stramme cowboybukser.

Dog med hypersonisk snit i det, han indledningsvist runder Mach 10 i hastighed, og som sådan er den perfekte oldtimer-instruktør for et kuld Top Gun-piloter, der skal på en drønfarlig og nærmest umulig mission.

Artiklen fortsætter efter billedet... 

UIP: PR Foto
UIP: PR Foto
 

Hæsblæsende heltekvad
Top Gun II er potent og patetisk, patriotisk og pladdersentimental. For meget af det gode. Og meget god, faktisk.

Hollywoods fornemmelse for at tjene kassen på en dårlig efterfølger fornægter sig ellers sjældent, men her er der faktisk (også) en masse medrivende action for millioner af drengerøvs-dollars.

Man skal være helt overdrevet woke for ikke at ville reddes af lige nøjagtig de her karikerede kamppiloter, der trods brallersnak og blærerøvsattitude, leverer et hæsblæsende heltekvad. 

Der er især smæk på storfilmens sidste halve time, mens man måske godt lige kan nuppe et par tissepauser, når Maverick charmerer en gammel flamme, der sjovt nok ikke er Kelly McGillis. Hun har ikke holdt sig lige så godt som Tom Cruise, lad os bare sige det sådan. Men erstatningen (den 51-årige Jennifer Connelly) spiller trods sin skønhed ingen rolle.Blamegames i luften

Dén påklistrede kærlighedshistorie kunne med fordel have rykket en balle for den 'far-søn/had-kærligheds'-relation, som for alvor er der, hvor det trykker i jetstrømmen.

Klip til dengang Mavericks bedste ven Goose døde på en fælles mission, og hvis du ikke kan huske det, så er der arkivklip fra den første Top Gun. Ligesom Harold Faltermeyers legendariske guitar-tema også konstant kilder minderne.

Nå, men Gooses søn, 'Rooster', skal med på den drønfarlige og nærmest umulige mission, og der er blamegames i luften. Han bliver i øvrigt spillet vældig cool af Miles Teller, som er blevet voksen siden jazz-mesterværket 'Whiplash'. Teller bliver en stor stjerne.Patos, staveplade-psykologi og fuld pedal
Egentlig er det kun en firstjernet film, men den får high five herfra. Vi er faktisk nogen, der trænger til patos i tykke pølseskiver, staveplade-psykologi, og fuld pedal på følelsen af at flyve, blive skudt ned og skyde andre ned.

Det er ægte filmet, ikke computeranimeret. Derfor tilgiver man også, at Top Gun 2 er noget så selvhøjtideligt som en hyldest til Top Gun 1. For især visuelt lykkes det at gøre luftakrobatikken intens og laber.  

Top Gun Bonus:

- Jeg har tænkt på en fortsættelse i alle årene, udtaler Tom Cruise i filmens pressemateriale.
 – Folk har spurgt efter den i årtier. Men en ting, jeg insisterede på over for studiet, var, at hvis jeg overhovedet skulle overveje det, så skulle optagelserne være ægte. 'Jeg vil være i det F/A-18-kampfly', sagde jeg.

- Når folk sagde, vi vi kunne gøre det med CGI (computer-generated imagery - red.), sagde jeg: 'Nul – det skal være den rigtige oplevelse. Og vi skal have den rigtige historie og det rigtige team. Den film her bliver som at prøve at ramme en kugle med en kugle. Det er ikke for sjov.

I et interview med Entertainment Tonight har 64-årige Kelly McGillis udtalt, at hun ikke blev kontaktet angående Top Gun 2: 'Det er nok, fordi jeg er gammel og fed, hvilket er helt alderssvarende for mig, men det er så ikke lige det, filmen handler om'.

Val Kilmer optræder som en aldrende Iceman, nu admiral. Han lider af strubekræft (i virkeligheden), og fører i filmen samtaler på skrift. Han kan dog også hviske.


 

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind