Rå roman om voldtægtens efterspil

Johanne Bille er udkommet med en velskrevet roman om kærlighedens ophør og det seksuelle overgrebs altoverskyggende rædsel

Foto: Les Kaner
Foto: Les Kaner
Følg Underholdning
Følg Anmeldelser

Johanne Bille: 'Når mænd forlader mig'

Roman. Politikens forlag. 236 sider. 250 kr.

En af de vanskeligste discipliner at mestre som forfatter er at kunne skrive upåfaldende, nærmest usynligt. At kunne lade sproget flyde og lade læseren flyde med. Det formår Johanne Bille i 'Når mænd forlader mig'. Der er ingen mislyde i skriften, der elegant kører ind og ud af tid og rum.

Romanen handler om den unge forfatter Maria og de mænd, hun møder igennem en årrække. Mænd, der interesserer sig for hendes yndige ydre, men som aldrig gider at læse hendes nye romanmanuskript. Samtidig med at hun forsøger at slå igennem som forfatter, arbejder hun som tekstforfatter for en virksomhed, hun afskyr.  

Bille skriver kritisk om parforholdets byttehandel af privilegier og lønarbejdets kompromitterende karakter. Hun skriver både ømt og humoristisk og - vigtigst af alt - ikke moraliserende om parforholdets psykologiske spil.

Fakta:

Johanne Bille er født i 1993.

Forfatter og medstifter af forlaget Harpyie.

Debuterede i 2015 med romanen 'Tænk nu hvis' og er siden udkommet med romanen 'Elastik'.

 

Kampskrift og forfaldsroman
Mændene, der forlader hende, beskrives med en sarkastisk kant. De får øgenavnene: Redaktøren, Idealisten, Bagatellen, Feministen og Håbet. De bliver en række af karikaturer uden på nogen måde at falde i klichéfælden.

Der er både dirrende begær og lavpraktiske parforholdstrivialiteter, og alle karaktererne fremstår knivskarpe og troværdige. Det er nuancerede portrætter af mennesker, der både elsker og ødelægger hinanden.

Romanen bliver undervejs til et kampskrift om den voldtægt hovedpersonen udsættes for. Det er et vigtigt indlæg i debatten om voldtægtskultur og samtykke, som når Bille skriver: 'Hvordan siger man nej med en krop, der altid ligner et ja?'.  

Derfra udvikler romanen sig til en form for forfaldsfortælling, en opløsning i alkohol og selvbebrejdelser. Men der er også en frigørelse i forfaldet, og det giver romanen en interessant ambivalens.

'Når mænd forlader mig' er en intens og rå roman, der sætter standarden højt for Billes fremtidige forfatterskab.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind