Silas Holst i grotesk morsom musical

'The Book of Mormon' er absurd, gennemmusikalsk, flot og virkelig, virkelig sjov

'The Book of Mormon'. Instr.: Kasper Holten.  Tekst og musik: Treey Parker, Robert Lopez og Matt Stone. Det Ny Teater, København. Spiller frem til 13. maj.

Nyskilte Silas Holst: Slut med røg og alkohol

En musical om mormoner. Nej, vel. Tilmed en absurd morsom musical om mormoner. Det burde ikke kunne lade sig gøre. Men det er ikke mindre hvad skaberne af 'South Park' i samarbejde med komponisten Robert Lopez har skabt med 'The Book of Mormon', der har kørt med stor succes i USA siden 2011, hvor den er blevet udråbt til at være intet mindre end århundredets musical. Og nu er den så blevet fornemt og gennemmusikalsk fordansket af Kenneth Thordal og sat ualmindelig vellykket i scene af Kasper Holten, der jo tidligere primært har gjort det i operaer.

 

Begreber som grænsesøgende og politisk ukorrekthed er normalt ikke begreber man forbinder med musical-genren - og slet ikke dem, der bliver opført herhjemme. Men det er præcis hvad 'The Book of Mormon' (også) er. Og så er den sjov. Altså virkelig sjov. Og skarp. Altså virkelig skarp. Det hører sig normalt heller ikke hjemme i musicals.

Så lad od bare slå det fast med det samme. 'The Book of Mormons' ligner ikke noget du nogensinde har set før. Musical eller ej.

Silas Holst tilbudt anal udblokning

Og så alligevel For et af de finurlige aspekter ved 'The Book of Mormon' er dens mere eller mindre skjulte citater fra et væld af genrens andre hovedværker, som kun er med til at understrege det groteske ved hele forestillingen.

Uden at skulle gå for langt ind i handlingen - den skylder man sig selv at opleve - tager 'The Book of Mormon' selvfølgelig udgangspunkt i Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige også kendt som mormonkirken, men det er vist ikke helt fejlagtigt at tolke det således, at der er tale om et opgør med alle former for fundamentalistiske, patriarkalske religioner verden over.

 

Vi følget to missionærer Ældste Price (Silas Holst) og Ældste Cunnigham (Carsten Svendsen), der sendes til Uganda for at sprede budskabet. Det falder dog ikke i god jord, hos den fattige lokalbefolkning, der slås med både aids, mider i nosserne og den fæle General Røv Fucking Nøgen (Al Agami, der har en hang til at klippe klitoris af de unge kvinder..

Silas Holst har ADHD: - Tingene faldt pludselig på plads

I et forsøg på at få folk til at bide på de irrelevante tekster og i det mindste kunne sende besked hjem til hovedkvarteret i Salt Lake City, Utah om bare en enkelt dåb, begynder den fantasifulde Cunnigham at blande elementer fra Star Wars, Star Trek og Hobbitten ind i de hellige skrifter, og så sker der ting og sager...

Det er så langt ude, at man skulle tro, at det var løgn - og det er vel også pointen - men det fungerer i den grad. Musicalgenrens lidt svulstige form passer perfekt til løjerne, og der både danses og synges med fynd og klem lige som selve iscenesættelsen også er imponerende.

Og så afslører både Holst og især Svendsen, at de er i besiddelse af ret store komiske evner og timing - noget man jo normalt ikke forbinder med musicals.

 

Så ud over at være et svidende opgør med racisme, homofobi og generel dogmatik er 'The Book of Mormon' en ualmindeligt underholdende og i alle betydninger af ordet meget musikalsk oplevelse. Og så er det en ret fin krølle på halen, at det hele ikke bare ender i spot og spe, men rent faktisk bliver en hyldest til det at tro på noget - så længe man bare bevarer evnen til at tænke selv

Hvis man er til genren, er der ikke noget som helt at betænke sig på , men hvis man nu skulle lide af den vildfarelse, at man ikke kan lide musicals, så er 'The Book of Mormon' et oplagt sted at teste sine fordomme. Jeg garanterer, at man ikke finder et bedre show nogen steder i landet.

PS. Det absurde teater fortsætter endda, når man forlader bygningen, hvor der hver aften uden for står en større gruppe vandkæmmede mormoner - i den selv samme uniform, som vi lige har set på scenen -og høfligt deler 'Mormons Bog' ud til alle interesserede. Det kræver alligevel en vis form for selvironi og mod. Eller er der blot tale om blind tro?

Medv.; Silas Holst, Carsten Svendsen, Lea Thiim Harder, Al Agami m.fl.